La Moncloa espera una sentència per sedició

El Suprem la notificarà dilluns per esquivar el 12-O

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Imatge dels magistrats que formen el tribunal del Procés.

PeriodistaEl govern de Pedro Sánchez té grans expectatives que el tribunal del Procés dicti una sentència condemnatòria pel delicte de sedició, segons la qualificació elevada per l’Advocacia de l’Estat el novembre del 2018, a diferència de la rebel·lió que ha defensat la Fiscalia del Tribunal Suprem. Fonts judicials assenyalen que el Palau de la Moncloa veuria així reivindicada una conducta que va suscitar crítiques furibundes del PP i de Ciutadans, que consideraven que la qualificació de sedició suposava la prova del pacte de Sánchez amb els partits independentistes.

El tribunal notificarà la sentència, segons fonts pròximes al Suprem, el dilluns 14 d’octubre. Les mateixes fonts havien avançat la possibilitat de dictar la sentència entre el 7 i el 9 d’octubre (és a dir, entre dilluns i avui), però, segons afirmen, es tracta de no provocar. És a dir, d’intentar que després que es conegui la sentència no es convoquin manifestacions multitudinàries a Catalunya coincidint amb la festivitat del 12 d’octubre. S’ha volgut evitar la imatge retransmesa per les televisions de tot el món de la confrontació de la desfilada de les forces armades a Madrid -a la qual assisteixen el govern i els magistrats del Tribunal Suprem i els del Tribunal Constitucional- amb la mobilització d’un sector important de la població de Catalunya.

La Fiscalia, que a través del fiscal Javier Zaragoza havia anunciat la sentència per abans del 12 d’octubre, va demanar ahir al tribunal la convocatòria de l’audiència prevista per l’article 504 de la llei d’enjudiciament criminal per prorrogar dos anys més la presó provisional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que compliran dos anys entre reixes dimecres que ve, 16 d’octubre. La Fiscalia sol·licita la vista per si la sentència no és dictada abans d’aquesta data, perquè cal traslladar els dos acusats des de la presó de Lledoners fins a Madrid.

Coincidència de dates

El tribunal del Procés, per la seva banda, va assenyalar ahir que no suspendrà el dictat de la sentència per esperar a que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la immunitat d’Oriol Junqueras en qualitat d’eurodiputat electe el 26 de maig, com sol·licitava la defensa de l’exvicepresident. No deixa de ser paradoxal que el Suprem notifiqui la sentència el dilluns 14, precisament el dia en què el TJUE celebrarà la vista sobre la qüestió prejudicial de la immunitat de Junqueras. Després del 14, l’assumpte deixarà de ser òbviament “prejudicial” perquè ja s’haurà dictat la sentència del Procés.

El govern espanyol en funcions espera una sentència per delicte de sedició (article 544 del Codi Penal) o conspiració per a la sedició (article 548), però veu lluny la possibilitat del delicte de rebel·lió o conspiració per a la rebel·lió.

stats