"No era la voluntat desobeir el TC però havíem de defensar la inviolabilitat parlamentària": Forcadell en 10 frases

L'expresidenta del Parlament se sotmet a l'interrogatori de la fiscal Consuelo Madrigal

1. "Els dos únics cops que la mesa del Parlament ha inadmès a tràmit dues proposicions ha sigut en casos d'iniciatives legislatives populars, com ara la que va proposar el 2009 el diputat de Solidaritat Alfons López Tena, perquè només s'ha d'entrar en el fons del contingut quan es tracta d'una iniciativa legislativa popular".

2. "La mesa del Parlament sempre ha tingut en compte els drets fonamentals perquè el dret a la pluralitat política o el dret a la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària no canvien".

3. "No es pot permetre que la censura entri al Parlament; l'únic límit a la llibertat d’expressió és el respecte als drets humans".

4. "Jo respecto el TC. En cap moment cap membre de la mesa volia desobeir els mandats del TC i valoro els avenços que ha fet en defensa dels drets humans, però en els últims anys hi ha hagut una politització del tribunal, que ha utilitzat criteris polítics en lloc de jurídics [...] No era la voluntat de la mesa desobeir el TC però també havíem de defensar la inviolabilitat parlamentària i que es pogués parlar de tot, perquè una cosa és el que es digui en un Parlament i l'altra les lleis que elabori. Les conseqüències d'un debat es poden prohibir però no el debat en si; entraria la censura al Parlament i es posaria en joc la separació de poders".

5. "No vaig dirigir ni participar en cap estratègia. Es va allargar el ple [del 6 i 7 de setembre] fins a la nit perquè els grups parlamentaris van presentar diverses reconsideracions que obligaven a parar el ple per respectar els seus drets".

6. "En cap Parlament democràtic del món es diu de què es pot parlar, ni obligar a fer una actuació preventiva. La censura no pot entrar al Parlament, ja que també afectaria la separació de poders".

7. "Només faltaria que haguéssim de tenir por en democràcia. Ja he dit que votar en un referèndum no és cap delicte [...] Jo vaig agrair a la gent que, malgrat la violència policial, es comportés pacíficament".

8. "El preàmbul no es va votar. Es van votar dues propostes de resolució: una de rebuig al 155 i una altra que insistia en fer un procés constituent. El preàmbul, que era la declaració d'independència, no es va votar. El secretari general en la reunió de mesa ja va dir que els preàmbuls no es votaven ni es publicaven. Un altre membre també va dir que era una declaració política sense efectes jurídics".

9 . "El programa de Junts pel Sí no es va portar a la pràctica perquè no es van aprovar els pressupostos del 2016. I si això passa, ja se sap que passen coses [en al·lusió a la negociació amb la CUP], llavors el president Puigdemont es va sotmetre a una qüestió de confiança i el referèndum va ser el que es va portar a terme”.

10. "No entenc per què estic processada en aquest tribunal per rebel·lió si he fet el mateix que els meus companys de mesa, que estan sent jutjats per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya".

Més continguts de