Permisos a partir del 2020 i un possible tercer grau al qual s'oposa la Fiscalia: les opcions que s'obren per als presos

L'avaluació de la Junta de Tractament Penitenciari elaborarà un informe abans de dos mesos

Aleix Moldes
3 min
Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva, en la primera foto difosa des que són empresonats a Lledoners

BarcelonaSegueix l'última hora de la sentència del Tribunal Suprem al Procés amb totes les reaccions

L'efecte més immediat de la sentència del Tribunal Suprem és que acaba amb la presó preventiva -en què depenien directament del Tribunal Suprem- i els nou presos polítics coneixeran aviat -com a màxim en dos mesos- quin és el règim de vida a la presó que els assigna la Junta de Tractament Penitenciari. Descartat el règim tancat del primer grau -només reservat per a presos perillosos-, els expedients poden acabar classificats en el règim ordinari o segon grau, amb el qual podrien començar a obtenir permisos a partir del mes de gener del 2020 en els cas dels Jordis o, fins i tot, en el tercer grau, un règim obert que permet passar el dia fora de la presó i només anar-hi a dormir de dilluns a dijous. La llibertat condicional seria el pas següent al tercer grau, un cop complertes tres quartes parts de la condemna, o dos terços si s'observa una millora evident de "les circumstàncies personals relacionades amb la seva activitat delictiva prèvia", segons recull el Codi Penal.

El règim de semillibertat que atorga el tercer grau seria, a curt termini, la millor situació per als presos. Per accedir-hi no és necessari el compliment d'una part de la condemna, sinó un informe favorable, primer, dels tècnics i, després, de la Junta, que ha de ser validat per la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat. Com que tots els presos estan complint la mesura d'internament preventiu a Catalunya els informes poden ser immediats -el termini màxim és de dos mesos-. La Fiscalia té opció de recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària, que pot validar o revocar la decisió. La decisió del jutge encara pot ser recorreguda a l'Audiència de Barcelona i fins i tot a la sala segona del Tribunal Suprem, la mateixa que ha jutjat els condemnats.

El Tribunal Suprem ha descartat, tal com li demanava la Fiscalia, impedir que se'ls pugui concedir el tercer grau abans que hagin complert la meitat de la condemna, un fet que recull l'article 36 del Codi Penal. Segons l'alt tribunal aquesta decisió la valoraran de manera individualitzada els serveis penitenciaris competents -els de la Generalitat- i la Fiscalia sempre hi podrà recórrer perquè sigui un jutge qui acabi prenent la decisió. A més, el Tribunal recorda que els condemnats han estat inhabilitats de manera "absoluta", fet que "els exclou del sufragi passiu i la capacitat per assumir responsabilitats com les que estaven exercint en el moment de delinquir".

Els antecedents penals -en el cas dels presos polítics, inexistents-, les possibilitats de reincidència, la xarxa familiar fora de la presó o la capacitat per obtenir feina són algunes de les qüestions fonamentals que es valoren a l'hora de concedir un tercer grau, segons apunten fonts de la conselleria de Justícia. Cada any hi ha 900 presos que obtenen el tercer grau d'inici, fet que suposa que un de cada tres persones que van ser empresonades durant el 2018 van aconseguir el règim de semillibertat. De fet, un de cada dos presos acaben arribant al tercer grau abans de complir la meitat de la condemna.

Permisos de fins a una setmana

Si no aconsegueixen el tercer grau d'entrada, als presos polítics se'ls pot obrir la via dels permisos penitenciaris. Aquesta sí que s'exigeix un compliment mínim d'una quarta part de la condemna. És a dir, els primers que hi podrien accedir són els Jordis, que han estat condemnats a nou anys de presó i podrien optar als permisos a partir de la segona quinzena de gener del 2020. A Oriol Junqueras, amb una pena de 13 anys de presó, no se li obriria aquesta possibilitat fins al febrer del 2021.

De permisos ordinaris n'hi ha diversos. Poden participar en activitats en grup amb altres presos fora del centre penitenciari -vigilats per responsables de la presó- o poden accedir a permisos individualitzats. Si el permís és de menys de 48 hores, la responsabilitat a l'hora de concedir-lo és de la Generalitat. Si, en canvi, està entre els dos i els set dies -límit màxim per concedir un permís- l'última paraula la té el jutge de vigilància penitenciària.

En total, els presos de segon grau amb bona conducta poden arribar a disposar de 36 dies de permís a l'any (48 en el cas dels de tercer grau), 18 durant el primer semestre de l'any i 18 més durant el segon.

stats