Gran part del sector cultural tanca per una nit

S’anul·len els concerts del Liceu i el Palau de la Música i les funcions de la majoria de teatres

Núria Juanico
2 min
La Villarroel ahir a la nit, amb la persiana abaixada. No hi va haver funció.

BarcelonaLa sentència condemnatòria feta pública dilluns pel Tribunal Suprem va afectar ahir una bona part del sector cultural. Sales de teatre i de concert, biblioteques, llibreries i entitats van cancel·lar els actes programats i van abaixar la persiana per adherir-se a la vaga general convocada pels sindicats sobiranistes. El Palau de la Música Catalana va anul·lar “per motius de força major” el concert amb Simon Rattle al piano i la seva esposa, la mezzo Magdalena Kozená. L’import de les entrades es retornarà.

Pels mateixos motius, el Gran Teatre del Liceu va decidir cancel·lar la representació de Turandot. Les entrades d’ahir seran vàlides per a la nova representació programada per a dilluns vinent. També va quedar posposat el concert que Aitana havia de fer al Palau Sant Jordi. L’actuació de la cantant d’ Operación Triunfo es farà finalment el 3 de novembre. La Sala Razzmatazz va cancel·lar el concert de Rose Avalon i Steel God, i també va ajornar la presentació del nou disc de La Casa Azul, La gran esfera, que es farà el 17 de gener de l’any vinent. També van tancar la porta les Cases de la Música.

Atès el seguiment de la vaga que van fer els seus treballadors, els principals teatres de Barcelona van cancel·lar les funcions. El Teatre Nacional de Catalunya va desprogramar les representacions de La Rambla de les floristes i Habitació 1: Última Thule. Tots els teatres del Grup Focus (Goya, Condal, Romea i Villarroel) van cancel·lar les funcions, com també el Teatre Victòria, on s’havia de representar Nada es imposible del Mago Pop. Tampoc es va fer la funció d’ Abans que es faci fosc al Lliure ni l’estrena de Desplaçament variable al Mercat de les Flors.

Diverses sales de teatre com el Tantarantana, l’Antic Teatre, el SAT! Teatre, l’Escenari Joan Brossa, la Trono, la Planeta i la Nau Ivanow es van adherir a la vaga i van cessar tota l’activitat. Aquestes sales van emetre un comunicat conjunt en què manifestaven el rebuig a la sentència. “Volem expressar el nostre malestar davant la injustícia a la qual s’enfronten totes les persones condemnades”, van afirmar. La Sala Beckett, la Flyhard, l’Àtrium i la Fènix també van secundar la protesta, i el Temporada Alta va anul·lar tota la programació.

Seguiment parcial als museus

Als museus el seguiment de la vaga va ser parcial. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, l’Arts Santa Mònica, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Filmoteca van tancar portes, mentre que el Museu Nacional d’Art de Catalunya va obrir només algunes de les sales. Altres equipaments com el CosmoCaixa, el CaixaFòrum i el Museu Picasso van treballar amb normalitat. Fora de Barcelona, es van aturar per la vaga el Teatre-Museu Gala-Dalí de Figueres, els museus de Banyoles i les ruïnes arqueològiques grecoromanes d’Empúries i les ibèriques d’Ullastret. Tampoc van obrir el Museu de Reus, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Comarcal de la Noguera, el Museu de Cervera i el Museu de Solsona, entre d’altres.

En paral·lel, les biblioteques de Barcelona van anul·lar totes les activitats i la Biblioteca de Catalunya va obrir amb serveis mínims.

stats