Eurodiputats dels Verds demanen explicacions a la Comissió Europea pel bloqueig de les webs del Tsunami Democràtic

Diana Riba denuncia que es vulneren drets fonamentals i demana a Brussel·les que s'hi pronunciï

Júlia Manresa
3 min
El Tsunami Democràtic,  radiografia tècnica

Brussel·lesAquest dimecres la Guàrdia Civil ha aconseguit que Microsoft bloquegi les webs del Tsunami Democràtic qualificant la plataforma "d'organització criminal". Davant aquesta situació i del previ tancament de la web de la plataforma, el grup dels Verds/ALE ha decidit interpel·lar la Comissió Europea, guardiana dels tractats de la UE, perquè considera que es vulneren drets fonamentals i també el Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques. Quatre eurodiputats del Partit Pirata i l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, han presentat una pregunta per escrit a la Comissió Europea en què demanen si l'executiu comunitari considera que el bloqueig de la web del Tsunami Democràtic vulnera aquesta directiva europea, a més dels drets fonamentals.

"La Comissió pot començar la legislatura expressant la seva opinió sobre aquestes greus vulneracions de drets fonamentals", afirma Riba en referència al fet que a partir del 2020 comença un nou govern a la Comissió Europea encapçalat per l'alemanya Ursula von der Leyen. Riba considera que Espanya "utilitza els delictes més greus del Codi Penal per frenar un moviment polític pacífic i democràtic".

Com recorden els eurodiputats del grup dels Verds/ALE a la pregunta per escrit, l'article 100 de la directiva europea que recull el Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques sosté que quan un estat adopta mesures per bloquejar pàgines web s'ha de respectar la Carta Europea dels Drets Humans i les mesures s'han d'imposar només si són "apropiades, proporcionades i necessàries". Per això pregunten directament a l'executiu comunitari si considera que amb el tancament de la web del Tsunami Democràtic es vulnera aquesta directiva.

A més, en referència explícita a aquest cas concret, els eurodiputats volen saber si la Comissió Europea considera que bloquejar el domini del Tsunami Democràtic és "proporcional", perquè apunten que comporta el risc d'excedir-se en el bloqueig. Què significa això? Que quan es bloqueja cert contingut a internet es corre el risc que es vetin també webs que no hi tenen res a veure, que serien "innocents", com recull l'Associació de Proveïdors de Serveis d'Internet.

La Comissió sosté que "no hi té cap rol"

Per tot plegat, els eurodiputats volen saber si la Comissió creu que aquestes mesures comprometen la llibertat d'expressió i informació i també la llibertat de reunió pacífica, que han d'estar en equilibri quan es prenen mesures com aquestes. Fins ara l'executiu comunitari ha evitat comentar la qüestió. Una portaveu de la Comissió es limita a recordar que la Comissió "no hi té cap rol" perquè "són les autoritats nacionals les responsables de trobar l'equilibri adequat entre garantir la llibertat d'expressió i mantenir l'ordre públic".

Tot i això, la Comissió és la "guardiana" dels tractats de la Unió Europea i té la potestat d'engegar processos d'infracció o emetre avisos si detecta que un estat membre de la Unió Europea els vulnera. En el cas d'Espanya, amb tot, Brussel·les sempre se n'ha mantingut al marge perquè considera el conflicte català un afer intern, i es posiciona sempre en suport a "l'ordre constitucional" espanyol, sense posar mai en dubte que és un estat de dret que compleix els estàndards democràtics.

Sobre aquesta qüestió s'ha pronunciat recentment l'ONG Freedom House, amb seu a Washington, finançada pel govern dels EUA i centrada en la defensa de la democràcia, la llibertat política i els drets humans. Freedom House veu "preocupant" el tancament de la web del Tsunami Democràtic "en relació amb els intents pacífics de la gent d'expressar la seva opinió". "El tancament de llocs web i altres canals de comunicació dels grups d'oposició i resistència és una tècnica habitual que hem vist que feien servir governs autoritaris de tot el món", assegura Sofya Orlosky, responsable de l'organització a Euràsia, preguntada per l'ACN sobre la decisió de l'Audiència Nacional d'obrir una investigació contra el Tsunami Democràtic per presumpte vinculació amb terrorisme.

Pregunta a la Comissió sobre el tancament de Tsunami Democràtic
stats