Incendis

El Canadà ordena evacuar tota una ciutat per la proximitat d'un gran incendi

Més d'un miler de focs continuen actius al país, dels quals 676 estan fora de control, com el que s'acosta a Yellowknife

ARA
2 min
Vista de l'incendi forestal del Crater Creek a prop de Keremeos, a la Colúmbia Britànica del Canadà

BarcelonaEl Canadà viu la pitjor temporada d'incendis de la seva història. El foc va arribar abans de l'habitual, a principis de juny, i no ha deixat de cremar en moltes parts del país. Encara estan actius més d'un miler de focs arreu del Canadà, segons dades de la NASA, i un dels més virulents amenaça ara una ciutat del nord. El govern del Canadà ha ordenat evacuar tots els ciutadans de la ciutat de Yellowknife i les localitats del voltant: en total unes 20.000 persones que haurien d'haver abandonat la zona abans de demà divendres al migdia. El foc, que ja ha cremat en aquesta zona més de 160.000 hectàrees, segons la televisió canadenca, és a només 17 quilòmetres de la localitat i podria arribar-hi a finals de setmana.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Yellowknife és la capital dels Territoris del Nord-oest del Canadà, un estat canadenc amb una població total d'uns 45.000 habitants, molts d'ells d'origen indígena. Només en aquest estat, estan actius encara 236 focs, que ja han forçat centenars de persones a marxar de casa seva preventivament. Dimarts el govern dels Territoris del Nord-oest va declarar l'estat d'emergència. L'ordre d'evacuació també afecta els habitants d'altres localitats com Ndilo, Dettah i Ingraham Trail.

Ciutadans de Yellowknife abandonant la ciutat, que ha ordenat ser evacuada per la proximitat d'un gran incendi.

Les autoritats informaven que aquells que no puguin sortir per carretera seran evacuats per via aèria. El govern del Canadà ha mobilitzat les forces armades que es dirigien també cap aquella zona del país i hi enviarà la força aèria per dur a terme les evacuacions. Els primers vols d'evacuació de les persones amb problemes de salut i mobilitat reduïda començaran aquest dijous a la tarda. Però des d'ahir dimecres, milers d'habitants de Yellowknife feien les maletes per deixar la ciutat pels seus propis mitjans. L'autopista que connecta Yellowknife amb el sud del país continua oberta al trànsit encara que la visibilitat es veu molt minvada a causa del fum dels incendis.

Al Canadà hi ha encara 1.067 focs actius, dels quals 676 estan fora de control, segons Efe. En el que portem del 2023, les flames han consumit 136.780 quilòmetres quadrats de bosc, una mica més de la superfície de Grècia. Això és més de sis cops la mitjana anual de l'última dècada, que està en els 21.000 quilòmetres quadrats.

El fum dels incendis forestals omple el cel a la ciutat Yellowknife

Tant les autoritats canadenques com experts en incendis veuen clara la responsabilitat de l'emergència climàtica en aquests incendis, impulsats per les altes temperatures i la intensa sequedat dels boscos canadencs. El Canadà és el tercer país del món amb una superfície de bosc més gran, després de Rússia i el Brasil, i fins ara comptava amb prop d'un terç de la superfície de boscos intactes del món. El bosc boreal canadenc té una biodiversitat única i és un dels ecosistemes més ben conservats del món.

stats