L'abril més càlid en més de 100 anys en dos observatoris històrics de Catalunya

Només un petit grup de comarques del nord ha rebut pluges semblants a les esperables

3 min
L'observatori Fabra del Tibidabo // Alfons Puertas

BarcelonaFa moltes setmanes que ens hem instal·lat en temperatures exageradament altes per a l'època i això ha comportat que el mes d'abril s'hagin tornat a batre alguns rècords. És el cas tant de l'Observatori Fabra de Barcelona, situat al Tibidabo, com de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, que aquest mes han tornat a batre un rècord mensual. La temperatura mitjana del mes d'abril al Fabra ha sigut de 16,1 °C, una dada que supera l'anterior rècord de 15,9 °C del 2011. I a l'Observatori de l'Ebre s'ha arribat a 18,7 °C i se situa mig grau per sobre de l'anterior rècord del 2014. Els dos observatoris tenen més de 100 anys de dades.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Si s'agafen dades del conjunt de Catalunya, el rècord no es pot dir que sigui general. Amb dades de 86 estacions del Meteocat, aquest abril la temperatura mitjana s'ha situat en 12,6 °C, bastant per sota de la del 2011: 13,2 °C. Això sí, no hi ha cap altre abril -com a mínim des del 2009- amb temperatures tan altes, tot i que el 2014 va ser molt semblant.

Cal destacar també la diferència entre temperatures diürnes i nocturnes. Si es fa una mitjana de les temperatures màximes d'aquest abril, sí que és rècord a Catalunya i queda molt per sobre de les dades d'abrils recents. En canvi, les mínimes han estat força més semblants a les d'anys anteriors. El fet que hi hagi hagut poques situacions de vent i poca nuvolositat pot haver afavorit aquesta diferència. De mitjana, aquest mes d'abril hi ha hagut un 16% més de llum del sol que la mitjana d'anys anteriors, i amb dades del 2009 només l'abril del 2017 va ser una mica més assolellat que el d'enguany.

Els últims dies la temperatura ha estat exageradament alta. Entre el 25 i el 28 d'abril, 24 estacions del Meteocat van batre el seu rècord de temperatura del mes d'abril, amb màximes que van superar amb facilitat els 30 graus a Ponent i al sud. L’estació de Lleida – Torre Ribera va mesurar la màxima més alta en un mes d’abril al llarg dels seus més de 50 anys de dades, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Segons càlculs de l'ARA, el dia 28 de mitjana hi va haver 6 graus més dels que tocaria a Catalunya, unes temperatures que en els últims anys han estat habituals de mitjans de juny. El març també va ser exageradament càlid: a mitjans de mes també hi va haver anomalies de temperatura de fins a 6 graus, les més fortes d'aquest any fins ara.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

Un altre mes molt sec

Com ja vam explicar diumenge, pel que fa a precipitacions continuem acumulant dèficit. Segons càlculs de l'ARA, tot i les tempestes dels últims dies a Catalunya durant l'abril només ha plogut un 36% del que hi sol ploure, poc més d'una tercera part de la pluja esperable. Els mapes elaborats pel Meteocat remarquen el fet que només en un petit grup de comarques la precipitació s'ha arribat a acostar a l'esperable, mentre que en molts indrets ha estat gairebé imperceptible.

Tardor i primavera són les tradicionals èpoques plujoses a Catalunya i, de manera consecutiva, les precipitacions tant de la tardor passada com de la primavera fins ara han estat molt escasses. L'octubre i el novembre passats i el març i l'abril d'enguany són els mesos en què hem acumulat més dèficit de precipitació a Catalunya des que va començar la sequera.

Dèficit o superàvit de precipitació a Catalunya per mesos
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat
stats