Crisi Climàtica

Només 57 empreses emeten el 80% del CO₂ global

La majoria de grans petrolieres del món han incrementat la producció des de l'Acord de París

2 min
Les xemeneies emeten fum al cel a l'entrada de l'hivern, al nord de la Xina.

BarcelonaNomés 57 empreses són responsables del 80% de les emissions de CO₂ del planeta, segons un estudi publicat aquest dijous pel think tank britànic InfluenceMap. Es tracta, esclar, de les grans empreses productores de petroli, carbó i gas del món, que aquest informe assenyala amb noms i cognoms com les principals responsables de la crisi climàtica. De fet, l'anàlisi revela també que la majoria d'elles han produït més combustibles fòssils en els set anys posteriors a l'Acord de París que en els set anys anteriors.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Des de la signatura d'aquell acord, que va comprometre els governs del món a reduir les emissions responsables de l'escalfament global, el 65% de les empreses de combustibles fòssils públiques i el 55% de les privades han incrementat la seva producció. De les 10 empreses que més han emès des de llavors, de fet, vuit són estatals i dues són privades (la nord-americana Exxon, que se situa en el lloc número 8 de la llista, i Shell, en el 10è).

Aramco i Gazprom

L'empresa que més CO₂ ha emès entre el 2016 i el 2022, quan la lluita climàtica era un compromís global, ha estat la petroliera estatal saudita, Saudi Aramco. La segueixen, per ordre, l'empresa russa Gazprom, l'empresa de carbó de l'Índia Coal India, la petroliera pública de l'Iran, la també russa Rosneft i la xinesa CNPC.

Des de l'època preindustrial, però, l'empresa que més CO₂ ha emès fins ara ha estat la xinesa de carbó Coal China, responsable del 14% de les emissions anomenades històriques, segons aquest estudi. Però des de l'Acord de París, la Xina ha baixat al sisè lloc de la llista amb el seu gegant petrolier CNPC. En el rànquing de les 10 empreses que més emissions han fet històricament, també hi apareixen les grans petrolieres estatals russes, saudites, iranianes i índies, però n'hi ha més de privades, com Chevron, Exxon, BP i Shell.

Més enllà dels primers llocs de la llista, l'estudi determina que un total de 117 empreses de combustibles fòssils són les responsables del 88% de les emissions mundials de CO₂ des de la signatura de l'Acord de París el 2016, i entre elles també hi ha companyies com BP, Shell, Total Energies, Eni, RWE o l'espanyola Repsol. Totes aquestes dades s'extreuen de Carbon Majors, una base de dades històrica sobre els 122 principals productors mundials de petroli, carbó i gas des del 1854.

Llistat de principals emissors de CO₂ de Carbon Majors i InfluenceMap.

Tant la xarxa de científics de l'ONU, el prestigiós IPCC, com la mateixa Agència Internacional de l'Energia (AIE) remarquen la urgència de reduir les emissions de CO₂ i reclamen que no s'obrin noves explotacions de combustibles fòssils, si volem evitar els pitjors impactes de la crisi climàtica. Però els gegants petroliers i gasístics del món segueixen incrementant les seves explotacions i obrint nous projectes, mentre el món s'aproxima cada cop més ràpidament al llindar dels 1,5 °C d'escalfament global que l'Acord de París demana no traspassar i que podria tenir conseqüències devastadores.

stats