TELEVISIÓ
Mèdia 01/10/2023

8TV aconsegueix 'in extremis' una pròrroga de quinze dies abans d'anar a negre

L'administrador accepta la petició de la Generalitat

i
ÀLEX GUTIÉRREZ
3 min
Nicola Pedrazzoli, conseller delegat d’Emissions Digitals de Catalunya.

BarcelonaCom a les pel·lícules amb la clàssica escena del condemnat a mort esperant la trucada amb el perdó del governador, 8TV ha aconseguit una pròrroga de quinze dies que li permet seguir en antena. L’administrador judicial que supervisa aquest canal, actualment en concurs de creditors, va decidir que dissabte dia 30 a la mitjanit havia de cessar la seva presència a les ones, per tal de no generar més deutes. Havia de morir així una televisió nascuda el 2001 i que en els seus més de vint anys d’història no ha aconseguit el preuat bé de la sostenibilitat. Amb tot, arribada la mitjanit d'aquest dissabte la pantalla no s'ha fos a negre ja que ha acceptat donar un marge de dues setmanes més. Si es consuma finalment la seva marxa de la TDT Catalunya es quedarà, doncs, sense televisió privada per ones, i l'absència de senyal convidarà a preguntar-se si el país pot aguantar una oferta audiovisual televisiva que no estigui vinculada al poder públic. En l’últim any 8TV tot just registrava un 0,8% de quota de pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Govern no es resigna a la situació i treballava divendres a contrarellotge per aconseguir la continuïtat del senyal. En concret, va redactar una carta adreçada a l’administrador concursal que supervisa la gestió del mitjà des que va declarar-se al juny incapaç de pagar els seus deutes. A la missiva, li demanava una pròrroga de quinze dies per intentar trobar una via d’evitar el tall a negre. En paral·lel, i segons ha pogut saber aquest diari, el secretari de Comunicació parlarà pròximament amb Xevi Xirgo, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, per iniciar els tràmits que permetin recuperar la llicència que des del 2021 explota l’empresari Nicola Pedrazzoli.

A més, la direcció general de Mitjans de Comunicació va denegar dimecres la subvenció per a projectes que havia sol·licitat el canal, ja que la normativa impedeix atorgar ajuts a empreses que es trobin en situació concursal, com és el cas d’Emissions Digitals de Catalunya, propietat del Grupo Godó des de l’arrencada de les emissions, però que va ser venuda fa dos anys a una companyia participada actualment per Marc Pedrazzoli (fill de Nicola Pedrazzoli) i Borja García-Nieto, expresident del Círculo Ecuestre i cap visible del grup financer Riva y García.

En aquesta partida ràpida d’escacs que podia derivar en l’escac i mat de 8TV hi juga també un paper l’empresa Media Hub, encarregada de la continuïtat del canal. Segons ha pogut saber l’ARA, l’advocat de la companyia també s’havia posat en contacte amb l’administrador concursal per demanar-li que no es tanqui de manera tan precipitada. Tot i la màxima col·laboració que ofereixen, però, tenien previst –si no hi havia cap ordre en contra de l’administrador– desconnectar 8TV a mitjanit. L'administrador, tanmateix, va acceptar la petició.

Una etapa plena d’entrebancs

L’empresa Cellnex és el principal creditor d’Emissions Digitals de Catalunya i la que s’encarrega de transportar els quatre canals per als quals Pedrazzoli té llicència, amb un cost d’1,8 milions anuals. Aquests diners es finançaven amb el relloguer dels canals no propis, com FibraCat i BarçaTV, que acabaven sufragant també el transport del senyal de 8TV. Però totes dues televisions han acabat tancant, i això ha tingut conseqüències desastroses per al grup. Si el 2022 van perdre 4 milions d’euros, per a aquest exercici s’enfrontava a un compte d’explotació negatiu de 5,5 milions.

Pedrazzoli assegurava haver buscat opcions de rellogar de nou dues de les freqüències que opera, en aquest cas a televisions polítiques com RED (vinculada a Pablo Iglesias) o El Toro TV (d’ideologia ultradretana), però aquestes operacions no s’han concretat. L’empresari creu que mentre 8TV formava part del Grupo Godó el CAC va ser extremadament flexible i denuncia que ell no ha pogut gaudir d’aquesta comprensió davant les adversitats econòmiques. En concret, diu, se li ha exigit que ompli els canals vacants, cosa que ell pretenia fer duplicant 8TV, a l’espera de tirar endavant un canal tot notícies per al qual demanava més marge de temps.

8TV no ha emès cap declaració i el seu servei de premsa ha enviat la programació setmanal, que arriba fins al 8 d’octubre. És una graella de mínims, farcida de pel·lícules i reemissions antigues, sense espais propis. Fa un any el canal feia un esforç per millorar la seva oferta amb la incorporació de noms com Vicent Sanchis, Eduard Pujol i Pilar Rahola i la voluntat d’enganxar els perfils d’espectadors més polititzats, aprofitant que la nova direcció de TV3 feia un pas enrere amb les tertúlies d’actualitat.e


stats