TELEVISIÓ

Antena 3 es prepara per recuperar la informació del cor

Després de vuit anys de sequera, la cadena d’Atresmedia es torna a acostar als programes rosa

Quan es parla de programes del cor, ve al cap ràpidament un format, Sálvame. El veterà programa s’ha convertit en el referent dels espais que fan espectacle de les intimitats de personatges més o menys famosos i Telecinco en la cadena que treu rendiment d’aquest tipus d’informació que s’alimenta, en part, d’un ecosistema creat pel mateix canal a través d’espais com Gran Hermano VIP o Supervivientes. Això, però, no sempre va ser així. Fa quinze anys la primera cadena de Mediaset i Antena 3 es disputaven la corona en aquesta matèria. Aquesta guerra podria tornar a esclatar després que Antena 3 hagi decidit recuperar els espais del cor per a la seva graella.

El viratge d’Antena 3 cap a la reconquesta del món de les xafarderies s’ha pogut apreciar en les incorporacions de la nova temporada d’ Espejo público, el matinal presentat per Susanna Griso. Una de les noves seccions del programa és la secció El fotocol, on col·laboradors com Jesús Mariñas, Ángel Antonio Herrera o el controvertit torero Fran Rivera fan crònica social. Amb aquesta nova secció, el programa de Griso pretén plantar cara al seu principal rival, El programa de Ana Rosa, que en l’última part també se centra en la informació rosa.

L’altre indici que anuncia el retorn a la informació del cor és un nou projecte liderat pel presentador Santi Acosta que s’estrenarà els pròxims mesos, segons avançava fa uns dies Yotele. El programa, amb el títol provisional de Secretos del corazón, repassarà la vida de personatges coneguts del món artístic a través de documentals nodrits d’imatges d’arxiu i un debat posterior. El punt de partida del format recorda el de Lazos de sangre, l’espai de La 1 que repassa la trajectòria de sagues familiars del paper cuixé.

Vuit anys d’entreteniment blanc

La primera cadena d’Atresmedia va decidir renunciar al món del cor l’any 2011, quan el canal va abaixar la persiana de Dónde estás corazón ( DEC ), l’últim reducte d’informació rosa que li quedava. Les llàgrimes dels col·laboradors no van aconseguir que la cadena aturés la seva nova estratègia de programació, que apostava per un entreteniment més blanc i menys polèmic. El final del programa presentat per Jaime Cantizano, que portava en antena des del 2003, va coincidir amb els inicis de Sálvame Deluxe, la versió nocturna del Sálvame,que es va estrenar el 2009. Cada divendres en franja de prime time, els dos espais es batien en un duel que se solia saldar a favor de Mediaset. Molts dels col·laboradors del DEC ara formen part de la fauna de Sálvame.

Per al seu retorn al món del cor després de vuit anys de sequera, Antena 3 ha recorregut a un nom vinculat a Dónde estás corazón, Giampaolo Manfreda, que en va ser el director i que està al darrere de Secretos del corazón. Santi Acosta tampoc està allunyat de la informació rosa: va ser el presentador de Salsa rosa (2002-2006) i Sábado Dolce Vita (2006-2007), tots dos espais de Telecinco.

El canvi d’estratègia d’Antena 3 es produeix en un moment en què la distància que la separa de Telecinco, la cadena líder a l’Estat, és cada cop més petita. El canal de Mediaset va tancar l’agost amb un 12,7% de quota de pantalla -va perdre dos punts respecte al juliol-, mentre que Antena 3 va obtenir un 11,2% de quota.

Les cadenes privades no són les úniques que donen cabuda a la informació rosa. Des del 1997, La 1 emet Corazón -abans Corazón, corazón -, un espai diari dedicat a la crònica social.

Tres formats que van marcar el món rosa a la televisió

‘Tómbola’ (1997-2004)

L’espai de la desapareguda Canal 9 va ser la llavor de tots els formats del cor que van venir després. Allà es van fer coneguts personatges de l’actual esfera Sálvame com Lydia Lozano o Karmele Marchante.

‘Aquí hay tomate’

Amb un 23,2% d’audiència, l’espai conduït per Jorge Javier Vázquez i Carmen Alcayde va ser un dels grans èxits de Telecinco de principis dels 2000. El 2008 la cadena va decidir cancel·lar-lo arran del descens del nombre d’espectadors.

‘Extra Rosa’

Molt més moderat que el seu principal rival, Qué me dices (Telecinco), tenia com a conductores Ana Rosa Quintana i Rosa Villacastín. Potser perquè feien menys sang que a Mediaset, només va durar un any.