EL FUTUR DE TVC
Mèdia 12/10/2011

Aval al model de TV3

Periodistes i polítics de diferent signe fan pinya amb Terribas en defensa dels mitjans públics. El Govern també es declara en sintonia amb les tesis del seu article TV3: volem un mirall trencat?

N. Araguás / A. Castellví
6 min
Aval al model de TV3

Barcelona.Des de la periodista Júlia Otero fins a l'expresident Jordi Pujol o l'expresident del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) Josep Maria Carbonell. Tots han sortit en defensa del model de mitjans públics catalans després que la directora de TVC, Mònica Terribas, publiqués ahir l'article TV3: volem un mirall trencat? , que l'ARA va reproduir íntegrament.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Govern també subscriu les tesis de Terribas "de la primera a l'última lletra", segons va declarar ahir en roda de premsa el seu portaveu, Francesc Homs. Només el PPC i la presidenta de UPyD, Rosa Díez -que va declarar-se partidària de "tancar ja totes les autonòmiques" en una entrevista a El Confidencial-, van mostrar-se hostils als arguments de la directora de TVC. En el seu article Terribas alertava d'interessos que "volen posar en el punt de mira" el servei públic de la cadena. També confiava en "la coresponsabilitat de la nostra societat i els seus representants polítics per no caure en l'error" de debilitar uns mitjans públics que sempre han estat compromesos "amb el país, la llengua, la pluralitat i la diversitat".

Francesc Homs

"No diu que no s'hagi de retallar, planteja com s'han de fer les coses"

"He llegit atentament l'article i puc dir que jo i el Govern ho subscrivim des de la primera fins a l'última lletra", va assegurar ahir el portaveu de l'executiu català en roda de premsa. Francesc Homs va indicar que el "reconforta" que Terribas hagi expressat una opinió "que coincideix plenament amb la del Govern". Segons interpreta, la directora de TV3 "no diu que no s'hagi de retallar, sinó que planteja com s'han de fer les coses". També va reconèixer que els ajustos pressupostaris a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) "es van fent, i amb uns resultats que són òptims", i que la televisió catalana "no és de les més cares del nostre entorn".

Rosa Maria Calaf

"TVE sense anuncis és el primer pas contra la televisió pública"

L'excorresponsal de TVE i primera cap de programes de TVC es considera "una total defensora dels mitjans públics" i creu que "s'ha de treballar per millorar-los en tot el que calgui perquè siguin veritablement independents". Segons ella, "hi ha clarament un moviment per acabar amb el servei públic que ja va començar amb TVE" i que respon "als interessos privats", als quals "els convé que no hi hagi una televisió pública forta". Calaf creu que l'actual model de TV3 està amenaçat, i en posa d'exemple TVE: "Quan es va eliminar la publicitat ja vaig dir que era el primer pas per acabar amb la televisió pública. No es pot fer televisió de qualitat sense uns recursos mínims, igual com la sanitat de qualitat, que tampoc és barata".

Enric Calpena

"Enfonsar TV3 és enfonsar culturalment el país"

"És evident que TVC i la CCMA en general tenen aspectes criticables, però el punt clau és preguntar-se a qui li interessa fer mal als mitjans de comunicació públics catalans". Segons Calpena, periodista i professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna, "les intencions claríssimes de qui apunta a TV3 no són perfeccionar-ne el que no funciona, sinó enfonsar-la, i això suposa també l'enfonsament cultural del país". En la seva opinió, "les pressions són molt fortes" i això li fa témer que "TV3 no se'n surti". "TV3 ha de ser més eficient, però ha d'existir i ha de ser molt semblant a com és ara", sentencia.

Joan Ferran

"Hi ha una ofensiva de diversos sectors, polítics i empresarials"

El diputat del PSC està "totalment d'acord" amb Terribas. El socialista percep "una ofensiva contra els mitjans públics per part de diferents sectors, alguns polítics i d'altres empresarials". Segons ell, hi ha "un grup de pressió sobre el Govern actual i l'anterior en temes no només de publicitat, hi ha grups d'interès molt actius perquè desaparegui el model de finançament mixt". Com ja va fer la setmana passada al Parlament, Ferran insisteix que "tot el paper de les lleis audiovisuals òmnibus persegueix la concentració de poder sobre una sola persona". Segons Ferran, el propòsit és "tornar a un cert control polític", quan la llei que es va fer perseguia "la desgovernamentalització" de la CCMA. Sota el seu punt de vista, "és un plantejament regressiu".

Jordi Pujol

"Per a mi la creació de TV3 va ser un objectiu fonamental, bàsic"

L'expresident va recordar ahir en declaracions a Els Matins que "la creació de TV3 i de Catalunya Ràdio va ser un objectiu molt fonamental, bàsic" que es va realitzar sota el seu mandat. Sense els mitjans públics, la situació lingüística seria "més precària, que ja ho és per les diferents envestides que rep des de diverses bandes", creu Jordi Pujol. "Tots [els mitjans de la Corporació] hauran de reflexionar", va afegir. "De fons, hi estic d'acord", va constatar sobre l'article de Mònica Terribas.

Josep Maria Carbonell

"Els mitjans públics són la base per a una bona democràcia"

L'expresident del CAC i actual professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna afirma: "He defensat i defensaré un sistema mixt de mitjans públics i privats perquè aquesta convivència és bona per a la salut de la democràcia i el pluralisme". A més, subratlla que la CCMA "és un model d'èxit" i "per això cal que continuï forta i amb audiències importants". Segons Carbonell, "els mitjans públics són la base per a una bona democràcia, la nostra llibertat i la nostra convivència". Tot i així, recorda que "en democràcia sempre hi ha conflicte d'interessos entre grups privats i el sector públic".

Francesc Escribano

"TV3 ha fet un gran esforç, la pantalla ha notat poc la retallada"

L'exdirector de TV3 Francesc Escribano recorda que "els mitjans públics sempre han estat en el punt de mira, això forma part de la seva raó de ser". No obstant, "ara sota l'excusa de la crisi sí que s'està intentant desviar el debat i els interessos de determinats grups estan pesant molt". Escribano reivindica que aquests interessos "no haurien de pesar a l'hora de prendre decisions" ni anar en contra d'uns mitjans públics "dels quals tots ens sentim orgullosos". El periodista també apunta: "A l'Estat hi ha moltes televisions autonòmiques, no sé si totes tenen la mateixa raó de ser de TV3, per la llengua i per la seva aposta de servei públic". En el cas de Catalunya, "no podem renunciar" al model actual, conclou.

Santi Vila

"Facin confiança en el Govern, que és fill d'un que va crear TV3"

El diputat de CiU Santi Vila recomana als que veuen perillar el model de mitjans públics "que facin confiança en el Govern, perquè és fill d'un altre Govern que el va crear i tenia el mateix color". Segons defensa, CiU sap millor que ningú "la importància de la ràdio i la televisió pública en una democràcia". Vila comparteix "plenament" les tesis de Terribas, "tant en l'esperit com en la lletra". No obstant això, el context de crisi obliga a fer "molts esforços" i el govern de CiU està "decidit a fer-los, i això en cap cas s'ha d'inscriure en un canvi de model" de la ràdio i la televisió pública. Vila també assegura que a ell no li consten pressions de grups privats. Malgrat això, "és legítim i comprensible que cadascú defensi els seus interessos", recorda.

Júlia Otero

"Potser és el moment d'apostar per un cànon com el de la BBC"

Júlia Otero va estar vinculada a TV3 durant molts anys abans d'arribar a Punto Radio. Des d'una emissora privada, defensa que "la televisió pública sempre oferirà coses als espectadors més enllà del benefici econòmic", ja que "la privada no entén cap altre argument que el de la rendibilitat" i això "pot deixar orfes de determinats programes els espectadors". Per això creu que "un país ha d'apostar per la televisió pública", però planteja si ha arribat "el moment d'apostar pel copagament", a l'estil del cànon que els britànics paguen per la BBC.

Santi Rodríguez

"Terribas és conservadora: «Aquests són els meus territoris»"

El diputat del PPC Santi Rodríguez opina que Terribas "fa defensa d'una posició conservadora en el sentit «d'aquests són els meus territoris», i això és inamovible". Segons ell, els mitjans públics "no poden estar constituïts com fa trenta anys, ja que ha canviat el panorama". Diu que s'han d'actualitzar d'acord amb l'entorn. "Els mitjans públics, quan hi ha crisi, venen la publicitat més barata, mentre que als privats fan EROs", rebla Rodríguez.

Joan Corbella

"Comparar el cost de TV3 amb el dels hospitals és demagògic"

Joan Corbella, professor de comunicació de la UPF, troba "evident" que "ens convé una CCMA potent", ja que "la feina de servei públic que fa no es pot traslladar al mercat, que no la cobriria gens ni mica ni pel que fa als continguts ni a l'estímul de la comunicació audiovisual del país, per exemple". Corbella observa una "campanya de molts actors -les privades espanyoles, el PP, el Govern- en la mateixa direcció" que "està minant molt la capacitat de resistència de TV3". Segons ell, a més, aquesta campanya s'està fent "amb arguments demagògics", com ara "comparar el que costa TV3 amb un hospital". "Caldria aturar aquesta argumentació".

stats