TELEVISIÓ

“Catalans que viviu a Madrid, sou molt bona gent”

TV3 emet aquesta nit una edició especial d’‘El foraster’ rodada a la capital espanyola

Quim Masferrer està acostumat a ser l’únic foraster del seu programa, però avui farà una excepció i s’envoltarà de moltes altres persones que es troben en una situació similar. TV3 emet a les 22.35 hores una edició especial d’ El foraster que no s’ha rodat ni en un poble petit ni a Catalunya, sinó en una gran ciutat espanyola. La més gran, de fet: Madrid. Masferrer hi ha anat per parlar amb catalans que hi viuen i, com sempre, ha resumit l’experiència en un monòleg que es va enregistrar al teatre Calderón davant de 700 persones.

Entre els forasters que aportaran el seu testimoni al programa n’hi ha de coneguts, com ara el delegat de TV3 a Madrid, Josep Capella; el presentador de La ventana de la SER, Carles Francino; o el periodista Santi Villas. Però Masferrer també ha parlat amb moltes persones anònimes, algunes que fa molt temps que viuen a la capital espanyola -com la Mercè, que se n’hi va anar fa 47 anys i diu que encara enyora Catalunya- i altres acabades d’arribar, com en Marc, que només hi porta tres mesos però ja té controlats els locals més interessants de la ciutat.

“És molt diferent de la resta de capítols, perquè aquí vam anar a gravar de manera més produïda: no podíem fer com quan anem als pobles i anar preguntant a la gent si eren catalans”, explica Masferrer a l’ARA. Per això, des del programa es va fer una crida a través de les xarxes socials “i la gent es va començar a oferir”. “Això ens va fer veure que els catalans de Madrid també ens segueixen molt”, afegeix el presentador, que considera que el resultat del capítol “és curiós”. “Hi ha situacions molt xules i mostrem un ventall molt ampli de diferents maneres de viure a Madrid”, destaca.

Després d’haver rodat aquest especial, Masferrer conclou que, en general, els catalans se senten ben acollits a Madrid. “Es diu que és el poble més gran de l’Estat: té un component molt gran de barreja, hi ha gent de tot arreu, i això genera una sensació d’acolliment a tothom que hi va. De seguida troben el seu cercle d’amistats”, reflexiona.

Futbol i política

El rodatge d’aquest capítol va durar cinc dies -normalment són 48 hores- i va coincidir amb la setmana en què es van disputar els partits de tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions, que van deixar més bones sensacions a Madrid que no pas a Catalunya:  el Reial Madrid va remuntar l’eliminatòria contra el Wolfsburg al Bernabéu i  el Barça va quedar eliminat al camp de l’Atlètic.

Masferrer assegura que van fixar el calendari de rodatge sense tenir present aquesta coincidència, però admet que “hi va donar color”. Així, el presentador va veure el partit de l’equip blanc a casa d’un català que havia convidat una colla d’amics madrilenys, i durant l’Atlètic-Barça va ser a la redacció del Marca acompanyant David Sánchez, un periodista d’aquest diari que és català i culer. D’aquesta manera, diu Masferrer, el programa mostra algunes diferències de caràcter entre catalans i madrilenys: “Aquí som més de quedar bé i preocupar-nos pel que diran, i allà se la foten pel broc gros: quan perd el Madrid, els agrada que els fotis canya”.

Un altre tema que apareixerà durant el capítol són les relacions entre Catalunya i Espanya, tot i que Masferrer subratlla que se’n parla quan, de manera natural, la conversa deriva cap aquí. “ El foraster fa una cosa que és escoltar molt, i aquí vam fer el mateix: escoltar i aprendre més que parlar i ensenyar”, explica. Segons ell, la “tibantor” política és present a les converses, però en general se’n parla “amb ironia”. “El fet que el programa s’emeti durant la campanya electoral ja condiciona que si es parla de política es faci de manera general. No és un programa especialment polític”, insisteix Masferrer. En tot cas, diu, el fet de “prendre distància” l’ha ajudat a veure “com són els catalans” des d’un nou punt de vista.

Especials a Formentera i a Mercabarna

A part del capítol amb catalans a Madrid, El foraster ha preparat dues entregues especials més. Una està dedicada a Formentera -precisament aquesta setmana se’n va enregistrar el monòleg- i està previst que s’emeti durant el mes de juliol, tot i que la data exacta encara no està tancada. L’altra se centrarà en Mercabarna i probablement no veurà la llum fins a la temporada vinent. L’encàrrec de rodar aquests especials va ser de la cadena, però les propostes concretes sobre els llocs les va fer la productora, Brutal Media. El foraster ja havia rodat  un especial als estudis de TV3 i un altre a l’Hospital de la Vall d’Hebron, i no es descarta que se’n facin d’altres més endavant.