FICCIÓ
Mèdia 09/05/2013

El jove Da Vinci es converteix en geni als EUA

Fox estrena avui la sèrie revelació de la cadena Starz

Joan Callarissa
2 min

Barcelona.La història dels inicis del jove Leonardo da Vinci ha estat retratada per una producció nord-americana de la cadena Starz i ha aconseguit assolir unes quotes de pantalla que aquest canal mai hauria suposat. Da Vinci's Demons , que és com es diu la producció, va tenir una recepció massiva en l'estrena als EUA, més d'un milió d'espectadors i més de dos milions sumant les redifusions. Aquestes dades van batre el rècord d'audiència en la seva estrena, de manera que es va convertir en la première més vista de la història de Starz, un fet gens menyspreable si es té en compte que les ficcions nord-americanes més exitoses sempre neixen en altres cadenes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta empenta de sortida suposa un gran punt de partida per a una sèrie que té previst estrenar-se en més de 120 països. Tot i això, l'èxit era previsible tenint en compte les mans que l'han portat a terme. Da Vinci's Demons és la primera experiència televisiva d'un dels creadors de ficció més reconeguts del moment, el guionista i creador de videojocs David S. Goyer, responsable, entre d'altres, dels guions de Batman, Batman begins i El caballero oscuro .

Per a aquesta ficció, Goyer repassa els anys de joventut de Da Vinci, que són els més desconeguts de la seva biografia. Per això, el creador ha concebut per a Da Vinci's Demons una trama i uns escenaris en què s'ha permès un bon grapat de llicències aprofitant els blancs en la història del llegendari inventor italià. A partir del que es coneix del personatge -i de la seva enorme capacitat creativa com a inventor, arquitecte i enginyer- la sèrie proposa una trobada amb un Leonardo de 25 anys, en plena efervescència creativa i enmig de la seva etapa més emprenedora. Tot i això, no és del tot feliç: les seves facultats físiques i intel·lectuals estan en ple rendiment, però viu torturat per la mateixa grandesa del seu geni.

A més, el visionari haurà de fer front a les contradiccions d'una religió ancorada a l'Edat Mitjana i que topa de manera constant amb les creacions i els projectes del geni. Així, la ficció retrata com es converteix en un insurgent enfrontat a una societat elitista. Per si això no fos prou, és també un fill il·legítim que busca el reconeixement patern.

Tota aquesta complexitat és la que Fox emetrà els dijous a les 22.20 h. Per explicar la història la ficció compta amb actors com Tom Riley -fent de Leonardo da Vinci-, Laura Haddock -com a Lucrezia Donati- i Elliot Cowan -que fa de Lorenzo Medici-. Tots junts hauran de convèncer l'audiència espanyola, més acostumada a ficcions històriques basades en fets reals que no pas els nord-americans, que la ficció recrea amb prou fantasia i originalitat les intrigues i conspiracions pròpies de la Florència de finals de la segona meitat del segle XV. Encara que no s'hagi pogut veure aquí, és segur que els estudis en literatura i drama que va cursar el protagonista li serviran per posar-se en la pell del polifacètic creador.

stats