Denuncien a Inspecció de Treball l'"explotació" laboral en el rodatge de 'Westworld' a Besalú

La CNT assegura que hi ha treballadors fent jornades de 15 hores a un preu tancat

La Confederació Nacional del Treball (CNT) ha denunciat a Inspecció de Treball l'empresa de Màlaga Fresco Costa del Sol, SL, responsable de la contractació del personal que treballa en el rodatge de la sèrie 'Westworld', de la HBO, que aquests dies s'està gravant a Besalú (Garrotxa). Els motius de la denúncia són la "volatilitat de l'empresa" i la "precarietat generalitzada" en la subcontractació de treballadors.

‘Westworld’ converteix Besalú en un poble italià de principis del XX

El sindicat assenyala que des del 22 de maig hi ha prop d'un centenar de persones fent jornades laborals de 15 hores a un preu tancat i amb un màxim de 80 euros per cada jornada de 12 hores. També han detectat que alguns empleats treballen fins a dotze hores de nit per 55 euros i que se serveixen dinars segons "la classe social del personal", posant l'exemple d'una escudella de cigrons servida en un got de cartró en el pitjor dels casos.

La CNT també ha denunciat que la majoria de persones contractades per l'empresa desconeixen la seva situació legal perquè no se'ls ha proporcionat el contracte perquè puguin comprovar les condicions i signar-lo. En un comunicat, el sindicat compara l'"explotació" laboral dels treballadors del rodatge de 'Westworld' amb la temàtica de la sèrie que es roda a Besalú: les escenes que s'hi estan gravant estan ambientades en la invasió alemanya d'Europa, "quan el feixisme extrem contrarestava el moviment obrer i superava el neoliberalisme", diu la CNT. Segons el sindicat, "allò que a la pantalla semblarà un joc, en realitat té el rerefons de l'explotació de centenars de persones de tots els departaments de l'empresa de Fresco Costa del Sol, SL".

Finalment, la CNT recorda que aquest any es compleixen 100 anys de l'establiment de la jornada laboral de 8 hores a Espanya, quan "el sindicat CNT va guanyar la coneguda vaga de la Canadenca el 1919, cosa que els convertia en pioners a tot el món en aconseguir això per llei". El comunicat afegeix que, "just després d'això, va ascendir el feixisme per gairebé tot Europa", i lamenta que en ple segle XXI "la classe treballadora encara s'ha d'estar barallant per aquesta conquesta, en aquest cas veient els uniformes de les SS alemanyes desfilant per Besalú".

El rodatge de la sèrie a la localitat garrotxina va començar dimecres i acaba aquest divendres. Els treballs han comportat el tancament del centre i del pont medieval durant les hores de rodatge. Els establiments de la zona també han abaixat la persiana després d'arribar a un acord econòmic amb la productora.