PAREU MÀQUINES

Ni 'El País' s'empassa l'escenificació de Sánchez

La majoria dels diaris perceben tuf electoralista en l'acte del líder del PSOE

És evident que avui dia qualsevol acte polític té una dimensió electoralista, però de vegades als 'spin doctors' se'ls en va la mà. És el que li va passar a Pedro Sánchez en l'acte de dimarts a Chamartín en què es van presentar les 370 mesures del programa progressista amb què suposadament aspira a seduir Pablo Iglesias (sense deixar-lo entrar al govern, ni a ell ni a ningú dels seus). La idea era posar en marxa la típica maniobra envoltant i deixar el líder de Podem sense opció ni marge de maniobra. Però per aconseguir-ho ha de semblar que ets sincer, i en el cas de Sánchez ni tan sols 'El País' va caure en la trampa. El seu editorial, titulat "Doble ús", alerta que el document presentat "serveix per negociar i per anar a eleccions" de manera indistinta. Tot i així, el rotatiu avisa que "col·locaria el país en risc de prolongar la paràlisi la vigília de tres esdeveniments importants i amb data predeterminada" com són el Brexit, la recessió econòmica i la sentència del Suprem sobre el Procés.

El més contundent de tots, però, és 'El Mundo' ja des del seu titular de portada: "Sánchez disfressa d'oferta a Podem el seu programa electoral". L'editorial, titulat sense concessions "Parafernàlia electoralista", no té desperdici: "Si Iglesias accepta, podria haver-hi investidura. Si no ho fa, Sánchez espera vendre en campanya la seva generositat no corresposta. Que és en realitat el desenllaç desitjat des del principi, després de tres mesos de calculada passivitat i humiliacions al seu «soci preferent»". Sobta veure 'El Mundo' tan preocupat per les "humiliacions" a Podem.

Així, l'únic que avala la maniobra dissenyada per Iván Redondo és el director de 'La Vanguardia', Màrius Carol, que avisa Pablo Iglesias que si "s'encastella en el tot o res, les eleccions li poden passar factura". De l'electoralisme de Sánchez, però, no en diu res.