Mitjans públics
Mèdia 29/05/2013

Ocupen la Casa de la Generalitat a Perpinyà per reclamar el manteniment de la delegació de TV3

Els manifestants han parlat amb Eugeni Sallent, que ha rebutjat les seves peticions

Ara
2 min

BarcelonaUna vintena de representants de diverses entitats cíviques i culturals de la Catalunya del Nord han ocupat aquest dimecres al matí la Casa de la Generalitat a Perpinyà per reclamar el manteniment de la delegació de TV3 en aquest territori, i han penjat al balcó de l'edifici una pancarta on es llegia: "Volem guardar els corresponsals de TV3". L'ocupació ha començat pels volts de les 9.00 i s'ha allargat fins al migdia, i els manifestants han tingut ocasió de reunir-se amb el director de la Casa, Joan Gaubí.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons informa l'emissora nord-catalana Ràdio Arrels a través de Twitter, els ocupants també "han pogut parlar amb el director de TV3", Eugeni Sallent, per exposar-li les seves reivindicacions. Tot i així, la mateixa emissora ha explicat que, durant la conversa, Sallent ha tancat la porta al manteniment de la delegació de Perpinyà de la televisió pública.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va anunciar a principis de març la intenció de prescindir d'aquesta corresponsalia –igual que les de les Terres de l'Ebre, el Pirineu i el Pallars–, que ocupen des de fa anys Pere Codonyan i el càmera Thierry Masdéu. La voluntat de la Corporació és que la delegació deixi de funcionar divendres.

Pocs dies després d'aquest anunci, les organitzacions vinculades a la Federació d'entitats per la llengua i la cultura catalanes de la Catalunya del Nord van fer públic un manifest en què instaven "TV3, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat a renunciar a tancar la delegació de TV3 a Perpinyà".

Segons aquest document, la corresponsalia ha assumit "de manera contínua i inequívoca" un paper "determinant i destacat per informar, il·lustrar, millorar el coneixement mutu de la ciutadania, amb l'actualitat i les evolucions del territori de banda a banda d'una frontera que s'ha anat esborrant". Entre altres coses, assenyala el text, la delegació ha contribuït a "la normalització lingüística i a la reapropiació de la llengua i dels referents culturals i patrimonials catalans a la Catalunya del Nord" i a "assegurar la permanència d'uns vincles històrics" entre el Principat i la Catalunya del Nord "que no han desaparegut mai d'ençà del 1659", data de l'aprovació del tractat dels Pirineus.

Per això, diuen, la crisi econòmica no és motiu suficient per prescindir-ne, ja que "la vigència d’un servei com el de la delegació de TV3 a Perpinyà supera amb escreix la mera consideració econòmica". "Fer desaparèixer aquesta delegació és girar cua al passat i al futur, és anar a menys de cara als televidents tant del nord com del sud, és privar-se d'una oportunitat de donar-se visibilitat en uns moments on la projecció de Catalunya serà del tot necessària durant el procés democràtic pel dret a decidir del poble de Catalunya", conclou el manifest.

stats