MITJANS PÚBLICS
Mèdia 01/03/2013

TV3 deixa Perpinyà, els Pirineus, l'Ebre i el Pallars sense delegats

La CCMA no renova els acords amb les productores que prestaven el servei

à. Gutiérrez / A. Castellví / J. Monclús
3 min
"Pere Codonyan, TV3, Perpinyà" és una frase que els espectadors de la pública catalana senten des del 1995. A finals de març es tancarà la delegació a la Catalunya del Nord.

Barcelona.La presència de TV3 al territori torna a patir les conseqüències de l'asfixiant situació econòmica que viuen la ràdio i la televisió públiques catalanes. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha decidit no renovar els contractes que mantenia amb les productores que cobrien la informació de les Terres de l'Ebre, la Catalunya del Nord, el Pallars i els Pirineus (l'Alt Urgell, Andorra i la Cerdanya). A finals de març, es desmantellaran aquestes corresponsalies. Quedaran Girona, Lleida, Tarragona, les Balears, València, Madrid i Euskadi, que segons fonts de TV3 no corren perill, ja que no estan subcontractades sinó que les duen personal propi de la televisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un dels afectats per la mesura és Pere Codonyan, històrica veu de TV3 a Perpinyà, des del 1995. "Estem encara en estat de xoc", explicava a aquest diari. "Fa un mes, quan van trencar els acords amb les productores que feien territori al Principat, ens van dir que les nostres corresponsalies no corrien perill, perquè treballàvem en punts de difícil accés. D'un dia per l'altre, hem sentit que ens llençaven a la paperera". La corresponsal als Pirineus, Eva Clausó, escrivia una carta als seus companys on reivindicava tota la feina feta al llarg de setze anys. "Sóc una víctima més de les retallades, com ja han patit altres companys meus d'altres productores. Un número per als gestors", es lamentava. "He patit i plorat per la feina. No m'ha importat, perquè creia en el que feia, la disfrutava. Volia que el meu territori se situés al mapa i sobretot a les cases de la gent que no el coneixia. Ho he aconseguit". En total, una desena de persones perdran la feina per la mesura.

"Atempta contra el model"

Fonts del Consell de Govern de la CCMA explicaven a l'ARA que la decisió no ha passat pel seu organisme, ja que no inclou la signatura de cap contracte. "És una decisió del director. Se'ns ha informat que es vol aconseguir el mateix servei però per menys diners. Si el servei baixa, o resulta que és més car, aleshores el Consell podria decidir de manifestar el seu desacord".

Un representant del comitè d'empresa de Televisió de Catalunya ha explicat a l'ARA que la intenció de la Corporació és que La Xarxa -l'antiga XTVL- assumeixi bona part de la feina que feien fins ara els professionals de les delegacions amb les quals ha conclòs el contracte. Segons apunten, la decisió va ser anunciada en una reunió amb els caps d'informatius de la cadena. Des del comitè es lloa la feina feta pels professionals de les delegacions de TV3: "Ningú podrà fer la feina tan bé com la podien fer ells, les televisions locals no estan acostumades a fer informació de territori. El que han fet és una salvatjada que atempta contra el model, la tradició i els principis d'aquesta casa".

En opinió dels treballadors, la mesura és "absolutament injusta des del punt de vista laboral" i denuncia que "el règim mercantil no és l'adequat per a aquest tipus de situacions". Segons el comitè, "el funcionament d'aquestes corresponsalies exigeix dedicació i disponibilitat plenes de cara a l'empresa", però el fet que les persones que hi treballin no formin part de la plantilla les deixa "en la més absoluta indefensió, tal com s'ha demostrat".

Segons fonts de Televisió de Catalunya, tal com ja es va fer arran de l'anterior rescissió de contractes, la tasca de les delegacions de Tarragona, Lleida i Girona es reestructurarà per poder arribar amb garanties a aquests nous àmbits territorials. Així, la corresponsal de Lleida, per exemple, s'ocuparà ara de cobrir informativament Andorra.

Estalvi per determinar

Tot i així, des del comitè d'empresa s'adverteix de la repercussió que el trencament d'aquests contractes tindrà sobre "la qualitat i l'oferta dels serveis informatius" i sobre "un dels valors bàsics de TV3, que és la cobertura de tot el territori i la informació de proximitat". Així mateix, els treballadors exigeixen al consell de govern de la CCMA i a la direcció de TV3 que expliquin quin estalvi suposarà el tancament d'aquestes corresponsalies, "sobretot en relació al perjudici que ocasionarà a l'oferta informativa al territori" de la cadena. La Corporació no ha ofert cap dada en aquest sentit, però fa un mes i mig va xifrar en "gairebé 1,1 milions d'euros anuals" l'estalvi derivat de la primera fase de la reestructuració de les corresponsalies.

Els treballadors de TV3 faran avui a les dotze del migdia un acte de protesta a la seu de la televisió, a Sant Joan Despí.

stats