Mèdia 20/11/2013

Els guanyadors dels Ondas 2013 defensen el periodisme en plena crisi

Els afectats per l'accident del metro de València van agafar el micro per agrair a 'Salvados' que dediqués un programa als fets. Júlia Otero va lamentar "el capital humà que hem jubilat" durant els últims anys

Joan Callarissa
2 min

BarcelonaEl Gran Teatre del Liceu ha estat el lloc on aquest dijous a la nit s'han donat els premis Ondas, que enguany s'han fixat en moltes cares catalanes i han servit als premiats per sortir en defensa dels professionals que es dediquen a la professió d'informar. Entre els discursos més sentits hi ha hagut el de la SER de Galícia, que ha recollit l'Ondas a la millor cobertura informativa especial per l'accident de tren de Santiago. Els professionals de que recollien el premi van dir que "la SER va fer el millor que sap fer: informar".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El record a persones que han mort en accidents no ha estat només aquest. Jordi Évole, que ha recollit un premi pel 'Salvados' sobre l'accident de metro de valència, va recordar que "sense la dignitat de l'Associació de Víctimes d'aquell accident no hi hauria hagut programa". Una menció a la qual ha afegit que aquell accident silenciat per les "pressions polítiques" ha contribuït a fer de Canal 9 "una caricatura grotesca del que ha de ser una televisió pública". Li han agafat el relleu del discurs dos representants de l'associació, que han celebrat que gràcies al programa s'ha "reobert el cas". A un Liceu ple de periodistes, els representants dels afectats han dit: "Us necessitem". Évole va dedicar el seu premi a una persona que ara està "segrestada per fer periodisme, Marc Marginedas".

També ha mirat enrere María Escario, que ha recollit un guardó com a millor presentadora. La periodista esportiva de TVE ha dedicat el seu premi a "un àngel": la periodista desapareguda enguany Concha García Campoy. No li han passat per alt les dones que s'han dedicat i es dediquen al periodisme esportiu. Júlia Otero, que recollia un Ondas per la seva trajectòria, va dedicar el seu premi a dues dones del seu equip –una de 67 anys– "que encara treballen a la ràdio". La dedicatòria d'Otero s'ha fixat en les dones i en l'edat. La periodista ha lamentat el capital humà que "hem jubilat" els últims anys amb la crisi.

També han mirat enrere els joves d''El Extrarradio', que han aconseguit el premi a la innovació radiofònica gràcies al seu programa a través d'internet. Han explicat que "el dol laboral després d'un acomiadament" els va durar només una setmana. Per això, han recordat les persones que han menyspreat el seu talent quan els van fer fora dedicant-los "cap paraula". Albert Espinosa, ha recordat les persones hospitalitzades que ha conegut al llarg de la seva vida per escriure 'Polseres Vermelles', que s'ha emportat el premi a la millor sèrie espanyola.

La defensa del català ha pujat a l'escenari només començar. Els presentadors de 'La competència' –Ondas al millor programa de ràdio–, els Oscars, han dit: "'No nos será fácil hablar en castellano por culpa de la inmersión en catalán'", cosa que ha aixecat forts aplaudiments. Pepe Viyuela, guardonat com a a millor actor pel seu paper a la sèrie de Telecinco 'Aída', també ha aportat un petit gra de sorra a la defensa de l'idioma: "Una societat amb més llengües és una societat més rica i més valuosa".

stats