Publicitat
Publicitat

MITJANS PÚBLICS

Ho celebrarà amb un acte institucional a l'Hotel Vela

Ràdio 4 mira cap al futur en el seu 35è aniversari

Ràdio 4 celebra demà el seu 35è aniversari amb bon estat de salut: 20.000 oients segons l'últim EGM. En un context de retallades als mitjans públics, l'emissora de moment no pateix pel seu futur.

L'emissora degana de la ràdio en català compleix demà 35 anys. Ho celebrarà amb un acte institucional a l'Hotel Vela, que comptarà amb les actuacions d'Andrea Motis, Joan Chamorro Group i Marc Marzenit DJ Set. També convidarà els seus oients a la preestrena de la pel·lícula The artist, al cinema Renoir Floridablanca. Una jornada festiva per commemorar un moment dolç: Ràdio 4 va sumar 8.000 adeptes en l'última onada de l'EGM i va arribar als 20.000 oients. "Hem reactivat la programació a totes les franges del dia i la gent ha respost", valora en declaracions a l'ARA la directora de RNE a Catalunya, Olga Rodríguez.

Aquesta temporada l'emissora pública va encetar la temporada amb una aposta important. Ràdio 4 va afegir més de quaranta hores de programes nous en franges en què fins llavors emetia música. Una de les grans apostes va ser la incorporació a la programació regular de Directe 4.0, un magazín de tarda presentat per Xantal Llavina que es va provar durant l'estiu. També es va mantenir el magazín El matí a 4 bandes, de Toni Marín. Va funcionar, exposa Olga Rodríguez. "La meta és poder fer coses", destaca. "Hem comptat molt amb la gent de la casa i tothom que ha proposat un programa l'ha pogut fer". Sense incrementar el seu pressupost, Ràdio 4 està oferint més continguts, resumeix la seva directora.

L'amenaça del tancament

El 2006, el pla de sanejament de RTVE incloïa el tancament de Ràdio 4, que havia començat a emetre trenta anys abans impulsada per Rafael Ansón, director de l'ens públic de l'època. Després d'una àmplia mobilització a Catalunya, l'amenaça no va arribar a materialitzar-se.

Això sí, tant la plantilla com el pressupost de l'emissora van ser sotmesos a importants retallades. Com a resultat, la música va guanyar una presència aclaparadora a la graella de Ràdio 4. El 2009 van suprimir-se molts dels seus programes històrics com Fes ta festa i Pachamama, que acumulaven prop de 20 anys en antena. Van ser moltes les veus que van alertar en aquell moment del perill que l'emissora en català més veterana quedés reduïda a una radiofórmula. El setembre passat l'emissora es preparava per celebrar els seus 35 anys quan va rebre una bona notícia: la graella augmentaria de manera exponencial amb nous programes.

"Ple suport"

Sembla que aquells vells temors s'han dissipat, si més no de moment. "Ara mateix l'equip que hi ha a Madrid dirigint Ràdio Nacional ens dóna ple suport", avalua Rodríguez. No hi ha perill de tancament, assegura, tot i reconèixer que és "un moment difícil" per als mitjans públics i que no es pot descartar mai que no es produeixin retallades. Amb tot, el grup d'emissores de RNE està en un bon moment pel que fa al seguiment i ha aconseguit situar-se en la tercera posició de les ràdios generalistes, amb 1.641.000 oients en l'últim EGM: 224.000 més que en l'onada anterior i 287.000 més que fa un any.

Sobre el canvi de govern a l'Estat i el possible efecte que pugui tenir sobre la radiotelevisió pública espanyola, Olga Rodríguez prefereix no pronunciar-se. "No volem posar-nos la bena abans de la ferida -es limita a observar-. A Ràdio 4 hem mantingut les despeses i sobre el que pugui passar més endavant no sabem res".

De moment, els periodistes de la casa viuen amb "il·lusió" l'aniversari, que servirà com a excusa perquè els extreballadors de Ràdio 4 i aquells que actualment tiren el projecte endavant es retrobin: "Brindarem pel futur de l'emissora".

Postveritat

Més continguts de