Dígits i andròmines
Mèdia 16/10/2023

Així serà el teu pròxim PC

La venda d’ordinadors personals comença a recuperar-se. Aquest final d’any pot ser un bon moment per renovar-lo.

4 min
Una botiga informàtica, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes vendes mundials d’ordinadors personals, incloent-hi portàtils, sobretaula i tauletes, han encadenat vuit trimestres consecutius de caiguda, des del tercer trimestre del 2021, però tot indica que s’ha tocat fons. Fabricants i analistes preveuen que el mercat d’ordinadors es recuperarà l’any que ve i que el canvi de tendència ja es començarà a notar aquest quart trimestre, especialment en les compres nadalenques. Ara pot ser, doncs, un bon moment per trobar bones ofertes i renovar l’ordinador que es va comprar per força durant la pandèmia, o fins i tot abans: Intel calcula que gairebé la meitat del parc informàtic espanyol té cinc anys o més.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les vendes d’ordinadors sempre han estat cícliques. Les unitats venudes el 2018 van ser fluixes respecte a l’any anterior, però durant 2019 i la primera meitat del 2020 es van recuperar una mica, abans de tornar a caure el segon trimestre. Després va venir la pandèmia, amb el creixement espectacular de la demanda de tot tipus d’ordinadors durant el 2021 impulsada per la necessitat de teletreballar i teleestudiar. Tant, que l’oferta no donava l'abast a atendre les comandes durant molts mesos, agreujada pels problemes logístics i d’aprovisionament de materials, especialment de xips.

A partir del quart trimestre del 2021, amb tothom que ho necessitava ja equipat, la situació va canviar radicalment. Del fort creixement es va passar a una reducció del 5% en les vendes mundials d’ordinadors personals i des d’aleshores s’han succeït vuit trimestres consecutius de caiguda de les unitats venudes, amb percentatges mai vistos, entre el 5 i el 30%. El motiu d’una davallada tan espectacular i persistent és, per una banda, la demanda extraordinària que hi va haver durant la pandèmia, que havia provocat la renovació de gran part del parc d’equips, i, per l’altra el repunt de la inflació i dels tipus d’interès, a part de la conjuntura econòmica i de la invasió d’Ucraïna.

A Europa, la caiguda de les vendes va començar un trimestre més tard, el primer del 2022, agreujat per la invasió russa d’Ucraïna. I des d’aleshores la davallada de vendes al continent europeu i l’Orient Mitjà ha estat més marcada que la mitjana mundial. Per exemple, el quart trimestre del 2022 va ser del 37% i el primer trimestre d’aquest any del 36%, per sobre dels 28% i 30% globals, respectivament. Durant aquest segon i tercer trimestre, la caiguda trimestral ha estat, en canvi, una mica més forta a escala global que a Europa (el 16,6% i 9% global i el 14,6% i 3,6% aquí, segons les dades de la consultora Gartner).

Aquesta frenada recent de la caiguda de vendes permet que les marques declarin un “cautelós optimisme” respecte de l’últim trimestre de l’any i confiïn tornar al creixement durant la campanya de Nadal, diu Ishan Dutt, analista principal de la consultora Canalys. Dues consultores més, Gartner i IDC, comparteixen el pronòstic. “Hi ha evidències que el declivi del mercat d’ordinadors ha tocat fons”, assegura Mikako Kitagawa, director d’anàlisi a Gartner.

Sembla clar que les vendes trimestrals aniran augmentant durant el 2024, si bé no s’espera que les unitats despatxades arribin al nivell del 2022 i el 2021; més aviat seran les del 2020, unes xifres relativament modestes. Això sí, pot passar que la facturació creixi més que les unitats, perquè els usuaris demanin als equips unes prestacions molt més elevades que fins ara i, conseqüentment, siguin més cars. Segons dades de la consultora de mercat GfK difoses per Intel, el preu mitjà d’un portàtil a l’Estat és actualment de 800 euros.

Ordinadors amb IA

Els fabricants de processadors tenen previst que a partir de la primavera vinent molts ordinadors integrin funcions d’intel·ligència artificial (IA). Aquests equips amb IA incorporada començaran a estar disponibles en pocs mesos i el 2025 l'oferta serà molt elevada. Canalys estima que el 37% dels nous ordinadors tindran "capacitats IA" el 2025, el 57% el 2026 i arribaran al 60% l’any 2027.

Kieren Jessop, analista de Canalys, assegura que aquesta integració d'IA “transformarà la nostra forma de treballar”. Seran equips híbrids, amb capacitat de processament tant en el dispositiu com en el núvol, cosa que “farà que augmenti la productivitat de l'usuari i es reforci la seva creativitat”. Inicialment, aquests PC-IA s’adreçaran a determinats tipus d’organitzacions i usuaris, però en pocs anys seran majoria.

Amb IA o sense, sembla clar que els ordinadors portàtils seran una majoria aclaparadora i els de sobretaula quedaran relegats a tasques molt específiques. Canalys calcula que durant el trimestre passat es van vendre al món 65 milions d’ordinadors: 52 milions de portàtils i 13 milions de sobretaula. Globalment, el mercat va caure el 7% respecte al mateix període de l’any anterior, però els portàtils van caure un 6% i els de sobretaula un 8%. La tendència cap als portàtils sembla imparable, si bé cada vegada n'hi ha més tipus, de mides i formats molt diversos.

El mateix passarà amb els tipus i l'arquitectura interna dels processadors. A curt termini l’arquitectura x86 seguirà sent majoritària, ja sigui amb els xips d’Intel o amb els d’AMD, de millor relació entre preu i prestacions. Tot i això, els equips basats en els dissenys d’Arm, siguin Chromebook o Mac, aniran guanyant pes perquè consumeixen menys energia i s’escalfen molt menys.

De fet, tota la indústria està centrada en reduir dràsticament el consum energètic dels ordinadors. Sobretot per guanyar hores d’autonomia, aspecte clau en un dispositiu mòbil. Però també per millorar la fiabilitat de l’aparell.

El mercat d’ordinadors seguirà tenint pujades i baixades i les seves capacitats aniran augmentant amb el pas dels anys, sense que mai n’hi hagi prou. Serà cada vegada més divers, per atendre diferents usuaris i necessitats, en evolució constant i sense arribar mai a la perfecció. Som a les portes d’una nova generació d’ordinadors més potents i que animaran la demanda a partir de l’any que ve. Si més no, això és el que la indústria espera i desitja.

stats