Publicitat
Publicitat

PRODUCCIÓ CONTROVERTIDA

La sèrie que avui estrena Cuatro torna a caure en tòpics i falsedats

Una altra ficció (històrica?) sobre el papa Borja

La sèrie Los Borgia , que avui arriba a Cuatro, es fixa en els escàndols de sexe i assassinats que tradicionalment s'han associat a aquesta família, però que sovint es basen en difamacions dels seus enemics.

Cuatro estrena aquesta nit (22.30 h) Los Borgia , la sèrie en què Jeremy Irons dóna vida al valencià Roderic de Borja, que entre el 1492 i 1503 va ser papa amb el nom d'Alexandre VI. La producció ha obtingut molt bons resultats als EUA -l'estrena va ser la més vista dels últims set anys al canal de pagament Showtime-, i tot i que l'últim dels nou capítols de la primera temporada no s'emetrà fins diumenge, ja fa setmanes que es va aprovar el rodatge d'un segon bloc de deu episodis.

Tot i així, Los Borgia comet els mateixos errors que altres produccions sobre la mateixa família. Sense anar més lluny, al capítol d'avui un dels rivals d'Alexandre VI morirà víctima d'enverinament, un element recurrent en les adaptacions de la seva història i que, segons l'escriptor valencià Joan Francesc Mira, autor de diversos llibres sobre els Borja, és "rotundament fals". Mira admet que el papa Borja va ser responsable d'assassinats "per oportunitat política, com passava en qualsevol cort d'Europa", però no mitjançant aquest mètode, sinó a través de condemnes a mort, "que eren bastant habituals, sobretot a Itàlia".

Pamfletisme i rumorologia

L'altre aspecte amb què es relaciona els Borja són els embolics de llit: relacions extramatrimonials, fills il·legítims i incestos són indestriables d'aquesta família, segons les versions que ens han arribat. Un cop més, diu Mira, la ficció ha passat de la ratlla i s'ha quedat només amb el que més interessa: "Violència i sexe, i com més morbo, millor".

Roderic de Borja va tenir fills abans de ser papa i, un cop al càrrec, mantenia una relació "pública i coneguda" amb Giulia Farnese. Però tot i que sembli aberrant un comportament així en un pontífex, el cert és que "els papes anteriors i posteriors, els bisbes i els cardenals tenien fills". I Mira afegeix: "Els embolics de faldilles dels Borja no eren quantitativament ni qualitativament superiors a la mitjana".

Però els Borja tenien un problema: "És una família no italiana que s'ha de consolidar a Roma. Es van convertir en enemics de tota la noblesa romana i per això van anar acumulant acusacions, algunes d'estratosfèriques". Mira no dubta a titllar de "pamfletisme" l'actitud dels nobles romans, que van deixar molts documents plens de falsedats que han servit de base per a posteriors "novel·les pseudohistòriques". I això que "la història de la família és molt més fascinant que tots els tòpics de la llegenda negra".

Projecte frustrat

Davant les moltes ficcions basades en "disbarats", Mira recorda que va redactar un preguió per a una producció entre TV3, Canal 9 i TVE que havia de ser més fidel a la realitat, però que no va tirar endavant.

Postveritat

Més continguts de

Postveritat
PUBLICITAT
PUBLICITAT