10/12/2020

Joan Carles i el caríssim bitllet d'avió per tornar a Madrid

2 min
El Mundo 10/12

BarcelonaAquest gran emprenedor que és Joan Carles I –i també exrei d'Espanya– ha desembutxacat uns quants centenars milers d'euros i els ha posat a la guardiola d'Hisenda. Per què ho ha fet? Doncs depèn. Si vius a Catalunya, ho ha fet per estalviar-se que l'acusin de frau fiscal. Així ho diuen els tres diaris que tracten l'assumpte en portada: "El rei emèrit paga 678.000 euros a Hisenda per evitar la via penal" (La Vanguardia), "Joan Carles I paga 678.000 euros per evitar ser acusat de delicte fiscal" (El Periódico) i "Joan Carles I paga 700.000 per evitar un delicte fiscal" (ARA). La paraula evitar, a tots tres titulars.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però resulta que, si vius a Madrid, aquest desemborsament és, en realitat, una compra de bitllet d'avió. "Don Joan Carles pacta pagar al fisc per preparar la seva tornada" (Abc) o "Joan Carles I estudia tornar després de pagar el seu deute amb Hisenda" (El Mundo). Hi ha gent que és més d'eDreams, altres són d'Atrápalo i l'emèrit és més de Fisco.com. El titular d'El País és el més fi de tots: "El rei emèrit paga a Hisenda 678.393 euros de regularització". La força està en la xifra exacta, que tots els altres mitjans arrodoneixen. És norma de titulació simplificar les xifres: facilita la lectura i, un cop parles de centenars de milers d'euros, si la xifra acaba en 93 o en 17 no té cap mena d'importància. Aleshores, ¿per què el diari de Prisa gasta neurones del seu lector en posar una xifra que serà incapaç de recordar un cop passi pel subtítol? Doncs per generar la idea que l'emèrit ha fet les paus, perquè ha tornat fins a l'últim euro que li tocava.

Els mitjans de Villa y Corte tornen a demostrar, un cop més, que són de Corte y Villa. Que el rei compri la seva rehabilitació –el seu retorn té aquest valor simbòlic– amb una quantitat de diners insignificant per a ell hauria de ser un escàndol democràtic.

stats