Mèdia 23/09/2013

Els canals de cable dominen els Emmy mentre Netflix espera el seu torn

L'HBO ha estat la plataforma més premiada, amb 27 guardons

Reuters
4 min
Michael Douglas amb el premi com a millor actor de telefilm per 'Behind the candelabra'

Los AngelesEl servei de vídeo en 'streaming' Netflix ha fet la seva aparició aquest any a la gala dels premis Emmy, però han estat els canals de cable els que han tingut més motius de celebració aquest diumenge a la nit: l'HBO ha estat la principal dominadora de la cerimònia, mentre que l'AMC s'ha endut el premi al millor drama per 'Breaking bad'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'HBO, un canal de cable de pagament propietat de Time Warner, és el que s'ha endut més estatuetes. En total n'ha recollit 27, per sèries com 'Veep' –actriu principal i actor secundari– 'The Newsroom' –actor principal– o 'Boardwalk empire' –actor secundari i quatre categories tècniques–, a més del telefilm 'Behind the candelabra'. Aquesta cinta ha estat la principal triomfadora de la gala en nombre de premis: n'ha obtingut 11 dels 15 a què optava, entre els quals, el de millor pel·lícula per a televisió, millor actor per a Michael Douglas i millor director per a Steven Soderbergh.

La principal excepció en aquest domini dels canals de cable ha estat la victòria –la quarta consecutiva– de 'Modern family', del canal generalista ABC, en la categoria de millor comèdia.

Per la seva banda, Netflix, que va fer història en aconseguir les primeres nominacions en les categories principals per a una sèrie de televisió emesa a través d'internet, va marxar del teatre Nokia de Los Angeles amb les mans pràcticament buides. Només David Fincher va recollir un premi, com a director de la sèrie 'House of cards'. Ni els actors principals ni la mateixa sèrie –que optava a ser el millor drama de l'any– no van obtenir la victòria.

El 'thriller' polític de Netflix va perdre el títol de millor sèrie dramàtica davant de 'Breaking bad', una ficció que, paradoxalment, s'ha servit en bona part d'aquesta plataforma per aconseguir l'èxit actual, ja que les temporades anteriors de la sèrie estan disponibles en aquest servei de 'streaming' i això dóna opció als espectadors de recuperar els episodis antics i enganxar-s'hi. De fet, el creador de la producció, Vince Gilligan, va agrair públicament a Netflix, després de la cerimònia, que hagués ajudat a fer créixer el seguiment de la sèrie: "Crec que Netflix ens ha mantingut a l'aire", va afirmar.

La cadena AMC, a més, ha partit en dos la temporada final de 'Breaking bad' –que s'acaba, justament, aquest diumenge–, i ha experimentat un gran creixement de l'audiència, de crítiques positives i de ressò a les xarxes socials just mentre s'estaven duent a terme les votacions dels Emmy. Els primers sis episodis de la segona part de l'última temporada, que es van començar a emetre a l'agost, van tenir de mitjana 5,2 milions d'espectadors als Estats Units, més del doble que l'any anterior.

La importància d'un Emmy

El reconeixement per part de l'Acadèmia de la Televisió nord-americana –l'entitat que atorga els Emmys– dóna prestigi i fa créixer l'interès de l'audiència per les sèries, la qual cosa ajuda a atreure més anunciants i, en el cas dels canals de pagament, pot incrementar el nombre d'abonats. En aquest sentit, més enllà de l'HBO i de l'AMC, Showtime també pot sortir beneficiada d'aquesta gala, que ha coronat per segon any consecutiu Claire Danes com a millor actriu dramàtica per 'Homeland'.

"Sembla que hi ha hagut un canvi de debò en el món del cable" −va dir després de la gala Bobby Cannavale, guanyador del premi al millor actor secundari per 'Boardwalk Empire', de l'HBO−. Les productores de cinema no fan drames, o sigui que el millor lloc per fer un drama és l'HBO, o Showtime, o l'AMC o FX, i crec que això ha quedat bastant reflectit avui". De fet, les grans cadenes de televisió en obert havien quedat fora de les nominacions en la categoria de millor sèrie dramàtica per segon any consecutiu.

Tot i així, una d'aquestes cadenes, l'ABC, ha guanyat el premi a la millor comèdia per 'Modern family', mentre que la CBS ha estat el segon canal més premiat, amb 16 trofeus, incloent-hi el de millor actor còmic per a Jim Parsons, pel seu paper de Sheldon Cooper a 'The big bang theory'. Netflix ha guanyat, en total, tres premis –dos dels quals, en categories tècniques– d'entre 14 nominacions, i tot i obtenir un resultat discret pel que fa als premis principals, ha demostrat que les sèries 'online' poden competir al costat dels drames televisius de primer nivell.

"No m'ho esperava", va dir, sorprès, el creador de 'Breaking bad' després de recollir el seu guardó. "Pensava que seria per a 'House of cards'", va admetre, en una demostració del ràpid ascens de les produccions per a la xarxa.

stats