Crítica TV 21/10/2022

Els artistes que t’emocionaran del canal 33

2 min
Un moment del programa 'Artistes', que s'emet al Canal 33.

Els dijous al canal 33 s’emet Artistes, un programa de cultura que ens permet acostar-nos a l’art des d’una mirada molt diferent. Es convida un personatge popular a descobrir la sensibilitat artística d’un grup de joves que reben formació en diferents àmbits: el teatre, la fotografia, la pintura, la il·lustració, la música, la dansa... Formen part de la fundació AMPANS, que treballa per la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual, trastorns del desenvolupament i de salut mental. I la feina que fan és sorprenent. Les creacions d’aquests nois i noies tenen una energia i una solidesa indubtables i tots comuniquen molt bé tot el que troben darrere de l’experiència artística.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El millor d’Artistes és que en cap cas es parla de la discapacitat ni dels trastorns que puguin patir. Això esdevé accessori. Només té en compte les seves capacitats. I són magnífiques. Darrere de les seves obres i talent s’hi intueix el treball d’uns professionals magnífics que els han fet créixer emocionalment a partir de l’exigència però també des de l’afecte i la sensibilitat. En el programa, el personatge popular només és un complement, un interlocutor. És útil perquè els autèntics protagonistes li puguin explicar i transmetre la seva intencionalitat quan treballen. Com que el convidat també té un àmbit d’expertesa, hi ha un intercanvi de punts de vista a través d’una conversa molt natural.

Els famosos que participen en aquesta temporada han sigut Roger de Gràcia, Ivan Labanda, Gisela i José Corbacho. També hi participaran Laura Rosel i Mireia Portas en les properes edicions. El càsting d’artistes de la fundació AMPANS és esplèndid i l’espectador estableix ràpidament un vincle emocional amb tots ells. Les il·lustracions de la Laura tenen una força i una personalitat esplèndides, però la seva habilitat per entrevistar i interactuar amb el famós donen un ritme crucial al programa. Les anàlisis artístiques de la Noèlia són fascinants perquè té el do d’interpretar les formes a través del so. Ella fa que ens fixem en aspectes de les obres d’art que segurament ens passarien desapercebuts. La Rosi té el do de fer-nos somriure explicant les biografies dels artistes que ha estudiat. L’Adrià és un ballarí d’una elegància i delicadesa extraordinàries. La intensitat amb què viu la dansa traspassa la pantalla. L’habilitat del Roger a l’hora de dibuixar caricatures va més enllà de l’exageració de les faccions. Es pren tan seriosament el sentit de l’humor dels seus retrats que té un do especial per plasmar la personalitat dels convidats. El Jordi expressa la seva mirada del món a través de la fotografia amb precisió tècnica i atenció pels detalls. I la timidesa de la Míriam s’acaba quan es posa a cantar amb una sensibilitat que commou. 

És un programa amb una factura visual molt cuidada i complementa les intervencions dels protagonistes amb clips molt breus de divulgació artística. Artistes és inclusiu, positiu i optimista, imprescindible en la televisió pública. És una joia. I és un exemple de model educatiu digne de reconeixement institucional i que caldria difondre amb entusiasme.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats