Les claus del dia, per Antoni Bassas (01/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. A 24 hores de la constitució del Parlament Europeu, els caps d’estat i de govern han estat negociant tota la nit per pactar el nom del president de la cambra i de les principals institucions comunitàries i s’ha fet de dia sense que haguessin arribat a cap acord. Merkel havia pactat amb Macron i Sánchez que el socialista Timmermans presidís la Comissió, però els conservadors s’hi oposen.

Sense acord per als relleus a la UE malgrat tota una nit de negociacions

2. Per cert, ja han començat a sortir cap a Estrasburg alguns dels milers de manifestants en suport als eurodiputats electes Puigdemont, Junqueras i Comín. Precisament, Casado ha demanat a Pedro Sánchez que pressioni per cursar la petició d’extradició de Puigdemont així que trepitgi territori francès: “Puigdemont diu que acudirà a la sessió constitutiva del Parlament Europeu a Estrasburg i jo el que vull és dir-li al govern d’Espanya que prengui totes les mesures perquè, així que trepitgi territori francès, detinguin i extradeixin un delinqüent que està fugat i reclamat pel màxim òrgan judicial d’Espanya”

Casado demana a Sánchez que "prengui mesures" per a la detenció i l'extradició de Puigdemont si va a Estrasburg

La decisió de reactivar l’ordre depèn del jutge Pablo Llarena.

3. A l’ARA entrevistem avui Andreu Martínez, director general dels Mossos d’Esquadra, que afirma: “Barcelona continua sent una ciutat segura. Catalunya està en un 0,65% d’índex de criminalitat, és un dels més baixos d’Europa.”

Andreu Martínez: “Barcelona continua sent una ciutat segura malgrat que alguns fets generin alarma”

Era una resposta del càrrec policial en referència a l’autoritat sud-coreana que va morir a conseqüència de les lesions causades durant una estrebada en una vorera a Barcelona.

4. L’'Open Arms' ja ha fet el seu primer rescat, en aigües internacionals i davant les costes de Líbia. Ha recollit les 55 persones que viatjaven en una embarcació de fusta, entre els quals hi havia quatre nadons i tres dones embarassades. Mentrestant, la capitana del 'Sea Watch', Carola Rackete, detinguda a Lampedusa (Itàlia), declararà demà davant el jutge. 

5. L’incendi de l’Ebre ja està extingit, tot i que encara queden alguns efectius de bombers a la zona vigilant que no revifi. La Generalitat ha anunciat un pla de xoc per ajudar els perjudicats. Joan Rovira, cap de l’operatiu dels Bombers: “Per parlar d’extinció encara hem d’esperar un nombre indeterminat de dies. Hem d'esperar atenir realment les garanties que quan el Bombers de la Generalitat deixin l’incendi, el deixem plenament extingit”.

“Era necessari sacrificar les nostres finques”

6. Donald Trump ha aprofitat la cimera del G-20 per reunir-se amb Kim Jong-un a la frontera entre les dues Corees. És la primera vegada que un president americà en exercici posa els peus a Corea del Nord. En aquest sentit us recomanem la contraportada de Carme Colomina, que explica que la nova geopolítica és la de la tecnologia. “El govern xinès ja té més de 200 milions de càmeres instal·lades arreu del país per controlar la població, sobretot en aquelles zones on hi ha moviments dissidents. Control facial, de l’iris dels ulls, registres obligatoris de mostres d’ADN i, pròximament, fins i tot programes de lectura i reconeixement de les emocions a distància, defineixen la nova realitat orwelliana d’una intel·ligència artificial al servei del control i la vigilància dels ciutadans. La Xina ha edificat una nova Gran Muralla virtual susceptible d’identificar el malestar social intern”.

La (geo)política de la tecnologia

7. A Hong Kong, aquesta matinada hi ha hagut noves protestes i enfrontaments amb la policia. Avui ja s’esperaven avalots perquè se celebra el 22è aniversari del traspàs de la ciutat a mans xineses.

Torna a l' Ara Bon Dia.

Més continguts de