Les claus del dia, per Antoni Bassas (17/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Les revelacions de 'Público' d’aquest matí continuen sent molt greus. El diari desvela que el CNI escoltava i transcrivia el que deien pel mòbil els nois que van cometre els assassinats de la Rambla cinc dies abans de l’atemptat. Com que l’imam Es-Satty no participava en aquestes converses gravades, les escoltes del CNI no podien sortir del seu telèfon, la qual cosa fa pensar que l'imam, com a confident del servei secret, hauria informat els seus controladors dels serveis d’intel·ligència sobre les activitats dels seus joves seguidors de Ripoll, però, probablement, sense revelar els seus propis plans. El periodista Carlos Enrique Bayo inclou un comentari d’una alta font policial espanyola: “Amb els confidents d’alt nivell, mai no saps si ells treballen per a tu o tu per a ells”.

Tempesta política per les revelacions sobre l’imam de Ripoll i el CNI

De moment, no hi ha cap reacció pública del govern espanyol. El president Torra es preguntava ahir: "Els partits que van donar suport a l'aplicació del 155 s'han negat a obrir una comissió d'investigació al Congrés sobre els atemptats, i ens preguntem: què els fa por o què no volen que se sàpiga?"

L’editorial de l’ARA es titula “Quan sabrem tota la veritat sobre els atemptats del 17-A?” i l’article de Sebastià Alzamora, “Bústia morta, estat fallit”.

2. A menys d’una setmana per a la sessió d’investidura a Madrid, Pablo Iglesias se’n va a La Sexta a explicar quina mena de pacte amb el PSOE s’imagina: «A mi em sembla que jo podria jugar un paper, esclar que sí! A les ordres del president del Govern? Naturalment, perquè nosaltres sabem el que implica ser en un consell de ministres. Però una dinàmica de vetos... Imagineu que diem al partit socialista: "Us donem la presidència però sempre que no presenteu Pedro Sánchez". Dirien que és una falta de respecte».

Podem encara no ha decidit què votarà si al final no hi ha acord amb el PSOE. Si Podem s’absté, Sánchez podria ser president amb els vots d’Esquerra i de Bildu, fórmula que no desitja perquè dona arguments a la dreta.

3. “Carta oberta a l’independentisme de base”. Així es titula l’article que firma a l’ARA Elisenda Paluzie, on diu que la manifestació del pròxim Onze de Setembre és la “més difícil” de les que s’han fet fins ara, admet el desconcert i distingeix entre “unilateralitat i insurrecció”, perquè considerar-ho el mateix diu que “és una trampa que a l’estat espanyol li va molt bé i no hi hauríem de caure”.

Carta oberta a l'independentisme de base

4. Des d’Estrasburg, crònica de Júlia Manresa: la ministra de Merkel Ursula Von der Leyen va aconseguir ahir els vots al Parlament Europeu i ja és oficialment la nova presidenta de la Comissió Europea, en substitució de Jean-Claude Juncker.

5. I als Estats Units, la Cambra de Representants ha reprovat el president Trump pels seus tuits sobre quatre congressistes, a les quals va dir que per què no se’n tornaven als seus països. La 'speaker' Nancy Pelosi ha aconseguit aquesta nit que la Cambra de Representants li votés una condemna al president que considera els seus comentaris “racistes” per 280 a 147. Quatre representants republicans han votat contra Trump. Feia 100 anys que la Cambra de Representants no reprovava un president.

Torna a l' Ara Bon Dia.