Mèdia 28/10/2013

"Si no arreglem bé la xarxa de rodalies, com farem la independència?": Maruja Torres a 'El convidat', en 10 frases

L'escriptora rep Albert Om a casa seva, i parla de la feina, del periodisme, de l'actualitat i també d'ella mateixa. També ha fet un viatge als seus orígens, al barri del Raval

Ara
2 min
La Maruja Torres, amb l'Albert Om a 'El Convidat' | TVC

BarcelonaMaruja Torres ha estat la protagonista d''El convidat' d'aquest dilluns. L'escriptora ha rebut Albert Om a casa seva, a la Diagonal, i ha parlat de la feina, de la seva sortida del diari El País, del periodisme, de l'actualitat i també d'ella mateixa.

L'escriptora ha fet un viatge als seus orígens, al barri del Raval de Barcelona, on hi vivia amb els seus pares, emigrats des de Múrcia. Aleshores, la Maruja Torres era una nena que no s'hauria imaginat mai que escriuria 14 novel·les i que faria de reportera per tot el món. Us n'oferim un resum amb les 10 frases més destacades.

1. "Sóc més pobra i estic millor [ara que ja no treballo a El País]. Vaig fotre el camp del diari perquè em van fotre fora, com si diguéssim... Ells no volien que me n'anés perquè era un escàndol, però volien que fos imbècil i acceptés que em treien d'opinió perquè no els agradaven els meus parers ni dins ni fora del diari".

2. "Als 70 anys és quan no fa por perdre la feina. És als 50 quan sí que en fa. Als 70 et pots permetre el luxe d'escriure on vulguis".

3. "Em sento rejovenida. Com a dona sóc vella, però com a periodista sóc jove".

4. "Si hagués sigut bonica de petita, i no hagués tingut aquesta dentadura, m'haguessin vengut al millor veí, com va passar amb altres parentes. Em vaig haver d'espavilar".

5. "Els de Polònia [el programa de TVC] ja poden riure, però trobar un altre patito feo, amb la cultura i la companyia. Patitos feos som la majoria".

6. "Si has tingut una vida sexual plena i activa, ara és un relax no haver de pensar en el sexe, a certa edat. Tenia molt clar que polvo que no fots, polvo que s'ha perdut".

7. "Hi ha un període de la nostra vida en què tot el paquet de la Transició (que ens va crear un síndrome d'Estocolm brutal, que incloïa el rei, la premsa, els partits tradicionals,...) s'ha convertit en una presó, una pedra al coll. Ha arribat el moment de tallar amb això, i som prou eixerits com per recomençar".

8. "Cal ser la mosca collonera del sistema. El sistema s'ha de sentir sempre amenaçat".

9. "Dono gràcies a saber què és una dictadura, què és una transició, què és una democràcia, i ara a saber què és una dictadura del mercat. Ara tinc la força moral que em dóna haver conegut tot allò d'abans. I es tracta de transmetre-ho a les noves generacions, i dir que no tinguin por".

10. "No he sigut mai independentista però crec en el dret a decidir. Tinc tants amics independentistes, que no els trauré la il·lusió. Però si no arreglem bé la xarxa de ferrocarrils de rodalies, com farem la independència? És una tasca molt difícil".

stats