L'enviat especial de TVE a Cuba, retingut després d'entrevistar un dissident

Vicenç Sanclemente ha passat dues hores a comissaria per "possible alteració de l'ordre públic"

L'enviat especial de RTVE a Cuba amb motiu de la mort de Fidel Castro, Vicenç Sanclemente, ha estat retingut aquest dijous a la nit a l'Havana després d'entrevistar el periodista i dissident Reinaldo Escobar. Sanclemente ha passat dues hores a la comissaria acusat d'una "possible alteració de l'ordre públic", segons ha informat la corporació estatal.

En un comunicat, RTVE manifesta "el seu més enèrgic rebuig" a aquest incident i "condemna la prohibició al seu corresponsal d'informar lliurement del que passa a Cuba". La direcció de la cadena assegura que "ha estat en contacte permanent amb l'equip d'enviats especials de TVE i ha mantingut i manté converses amb el consolat espanyol i l'ambaixada, així com amb el ministeri d'Afers Estrangers". 

Per la seva banda, Escobar, editor del diari digital 14ymedio, també ha estat retingut durant quatre hores. En declaracions a aquesta publicació, Sanclemente –que habitualment treballa com a corresponsal a Mèxic de TVE– ha explicat com van succeir els fets: segons ell, un home vestit de civil es va acostar al lloc on el periodista català estava entrevistant Escobar, a la zona del Malecón, i els va dir que no podien ser allà perquè "és una avinguda per on passen molts presidents".

Segons el periodista, l'home es va quedar a escoltar les respostes d'Escobar a preguntes "sobre el futur de Cuba" i "sobre les possibles reformes legals que s'hi podrien fer", i posteriorment va avisar una patrulla de la policia que es va endur els dos homes a la comissaria. L'esposa d'Escobar, la també periodista dissident Yoani Sánchez, ha explicat a Twitter que, quan el seu marit va preguntar el motiu pel qual l'havien detingut, la policia li va respondre "profilaxi".

Aquest és el segon incident d'aquestes característiques que viuen els professionals de TVE en les últimes setmanes: el mes passat, un equip de la cadena  va ser retingut durant unes hores a l'aeroport de Caracas.