18/11/2023

Dels extraterrestres a l’extrema dreta

2 min
El programa 'Horizonte' amb Íker Jiménez.

Amb la renovació de la cúpula de Mediaset es va aprofitar l’avinentesa per vendre un suposat reforç dels informatius i dels continguts polítics. De fet, el trasllat d’Ana Rosa a les tardes es va interpretar en clau ideològica. Però, segurament, aquesta era l’anècdota en un viratge cada vegada més pronunciat i inquietant cap a l’exaltació d’una ideologia ultraconservadora.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El súmmum més delirant d’aquesta inèrcia és Horizonte, on Iker Jiménez, l’especialista en fenòmens paranormals, pseudociències i extraterrestres, ara es dedica a tractar l’actualitat amb uns recursos enganyosos i preocupants.

Fa dies, el presentador va ser vist en les manifestacions contra l’amnistia davant la seu de Ferraz. Jiménez va al·legar que estava treballant i cobrint la informació per al seu programa de Cuatro. Dijous feia un especial a última hora de la nit per analitzar la situació política. Amb el seu to pretensiós i engolat va arrencar el programa citant Montesquieu per recordar que el poderós tendia a abusar del poder, subratllant el perill de no separar el poder legislatiu, l’executiu i el judicial. “Vamos a hablar de los tres poderes y de qué se ha quebrado en un día histórico como hoy”, anunciava. A partir d’aquí van circular pel programa i les diferents connexions en directe una desena d’homes: “Juristas, expertos en leyes y vehementes”, anunciava.

El repertori d’individus era molt inquietant. Van entrevistar membres d’associacions i col·lectius que s’havien manifestat davant de la seu del PSOE amb l’excusa que no havien provocat aldarulls. Tots es definien sota l’etiqueta de demòcrates i patriotes, però tant per la seva estètica com pels seus missatges era evident que la televisió estava oferint una imatge blanquejada, edulcorada i disfressada de l’autèntic ideari de molts d’aquests grups.

A més, Mediaset s’ha convertit en el paradís d’uns portaveus de sindicats policials amb moltes ganes de notorietat que la cadena exhibeix com si parlessin oficialment en nom dels cossos de seguretat. Porten jaquetes estil bomber plenes d’escuts estranys amb calaveres i fletxes. També apareixen advocats i el que anomenen divulgadors polítics fent mítings abrandats. Van convidar un exafiliat del PSOE només perquè ensenyés el seu carnet del partit retallat sobre la taula.

El que està fent Iker Jiménez a la televisió és una estratègia enganyosa del que és el periodisme. Convida diverses persones que pertanyen a formacions minoritàries i residuals, que defensen una mateixa ideologia d’ultradreta. Els dona una plataforma per llençar els seus discursos i missatges. Els revesteix d’autoritat citant noms i càrrecs. I finalment ho ven com un exercici de pluralitat i anàlisi des d’una perspectiva demòcrata i pacifista. Ves per on, l’home que venia l’existència d’extraterrestres, plats voladors i psicofonies, de tant mirar el més enllà ha acabat donant veu a l’extrema dreta.

stats