Televisió
Mèdia 11/10/2012

Dimiteix la directora del 'Bestiari' per una entrevista polèmica

Segons TVC, les imatges, retirades dels portals d'internet de la cadena i de YouTube "atempten contra els principis ètics i democràtics" que regeixen els seus programes

Ara
2 min

BarcelonaL'entrevista que el programa del 33 'Bestiari il·lustrat' va fer dimarts al guionista i escriptor Jair Domínguez s'ha saldat amb la dimissió de la directora de l'espai, Mai Balaguer, i la retirada dels portals de les imatges polèmiques. Així ho explicava una disculpa de TV3 feta pública aquest dimecres a la nit, en la qual lamentava que "les imatges i el contingut de l'entrevista hagin estat ofensius i hagin pogut ferir la sensibilitat de les persones i institucions al·ludides". "La direcció de TVC considera que les imatges atempten contra els principis ètics i democràtics que regeixen els seus programes i canals i rebutja qualsevol al·lusió a la violència", continua la nota.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant el programa, el també escriptor i mosso d'esquadra Marc Pastor donava consells a Domínguez sobre com afinar la punteria i disparaven –"amb pistoles de mentida", com subratllava la veu en off del narrador– contra unes llaunes de refrescos.

El moment més polèmic del programa, però, és un altre. L'entrevistadora, Bibiana Ballbè, i l'entrevistat, Jair Domínguez, se situen davant d'unes típiques dianes d'entrenament que tenen com a cara dibuixos del caricaturista Oriol Malet i que representen el rei Joan Carles, el príncep Carles d'Anglaterra, Fèlix Millet i Salvador Sostres. Ballbè li anava preguntant si els mataria o els deixaria escapar –seguint la premissa de la situació que plantejava el programa–, i Domínguez anava raonant les respostes, dins el rol que tenia al programa. Cap dels personatges rebia sentència de mort, però sí uns trets que es visualitzaven sobre la part baixa de les dianes, sense que aparegués la cara en el moment del tret. El títol del segment era 'Paraules que maten', i durant l'entrevista Domínguez feia gala de l'humor políticament incorrecte que forma part del seu estil. Els seus dos últims llibres són 'Jesucrist era marica... i altres contes' i 'Hawaii meteor'.

L'episodi va ser retirat del '3 a la carta' dimecres al vespre, i en les hores següents els diversos enllaços a YouTube també han deixat d'estar operatius.

En tot cas, la notícia ha provocat un enrenou considerable a les xarxes i ha patit l'anomenat 'efecte Streisand': la polèmica ha fet que una entrevista que només va tenir 20.000 espectadors i una quota del 0,8% hagi generat moltíssima atenció. El terme ve d'un cas protagonitzat per la cantant el 2003. Unes fotos aèries de casa seva que no havia vist gairebé ningú van donar la volta al món arran de la denúncia que va cursar contra el fotògraf. La famosa portada segrestada d''El Jueves' n'és un altre cas famós. Aquest dijous, el diari 'El Mundo' –del qual és col·laborador Salvador Sostres– situa aquesta polèmica a la portada i li dedica la fotografia principal.

"Per evitar situacions no desitjades com aquesta, TVC revisarà les mesures de control ja existents sobre tots els seus continguts", conclou el comunicat de TVC.

stats