Mèdia 02/02/2022

'Després de tu', la comèdia sobre el dol d'À Punt, TV3 i IB3

Les tres cadenes continuen sumant coproduccions i ja preparen dues ficcions més: 'Mòpies' i 'Sícilia sense morts'

4 min
Una imatge de la sèrie 'Després de tu' que À Punt, TV3 i IB3 estrenaran aquest diumenge 6 de febrer

ValènciaEl Pau és un dibuixant en crisi, però sobretot és un pare de família que intenta refer la seva vida després de la mort sobtada de la Raquel, la seva parella durant els últims 25 anys. El dol tampoc està sent gaire fàcil per als seus fills adolescents, l'Alba i l'Òscar, dels quals el Pau mai s'ha ocupat del tot. L'únic que l'ajuda a superar el tràngol és parlar amb la Raquel, amb qui conversa habitualment com si no hagués marxat. Ella esdevindrà un bàlsam per a la seva adolorida ànima i també una brúixola per trobar un nou camí. Aquest és l'argument de Després de tu, la nova sèrie d'À Punt, TV3 i IB3 que les tres cadenes estrenaran diumenge a la nit i que s'ha presentat aquest dimecres al Teatre Rialto de València.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per a l'actriu Verònica Andrés (que interpreta la Raquel), es tracta d'una comèdia familiar, delicada i, sobretot, "tendra". "Que et pessiga el cor", diu l'actor Sergio Caballero (que dona vida al Pau). "Amable", afegeix Júlia Cot, una de les cinc guionistes. "És una sèrie que explica com l'humor i la ironia ens ajuden a sobreviure a una cosa que ens destrossa", diu Carles Alberola, director i creador del projecte juntament amb Chon González.

Alberola afegeix que Després de tu reflexiona sobre com "és de difícil renunciar als absents", sobretot després d'un adeu inesperat. L'actor, director i dramaturg alzireny també defensa que la sèrie narra "una història d'amor que va més enllà de la vida i de la mort". I conclou que a vegades "no s'oblida perquè no es pot i en d'altres perquè no es vol".

'Després de tu'

El pes de la trama recau en Sergio Caballero, que afronta el seu primer paper protagonista. El vila-realenc és conegut pels espectadors catalans i balears pels seus papers a Nissaga de poder o Laberint d'ombres. També per algunes de les primeres produccions valencianes emeses per TV3, IB3 o la Televisió d'Andorra, com la sèrie Maniàtics (2007-2008) o el programa d'esquetxos Autoindefinits (2005-2008), encara en l'època de l'extint Canal 9. Una trajectòria que ha completat els últims anys amb treballs destacats com el de la sèrie d'À Punt La Vall (2018).

La resta del repartiment el completen els valencians Carla Pascual (Alba), Roberto Hoyo (Òscar), Carles Sanjaime, que interpreta l'Artur, amic i editor del Pau, i els catalans Borja Espinosa, que es posa en la pell del Valentín, el terapeuta del protagonista, i Amparo Moreno, que dona vida a l'Encarna, la mare del dibuixant.

Pel que fa a les localitzacions, la majoria pertanyen a València i als municipis veïns de Burjassot i Godella, així com als decorats d'un plató de 360 graus construït a l'estudi 1 del Centre de Producció de Programes de Burjassot, seu d'À Punt, que va acollir l'enregistrament de la sèrie entre el 18 d'octubre i el 3 desembre del 2021. El resultat de les gravacions són 20 capítols de 25 minuts, tot i que cada diumenge se n'emetran dos de seguits, una modificació del pla inicial que persegueix adaptar el projecte als estàndards de programació de les tres cadenes.

La dificultat de conjugar diferents tradicions televisives

Al darrere de Després de tu hi ha À Punt i TV3 –IB3 només ha participat en la part final del projecte–, la productora catalana Minoria Absoluta i, sobretot, la valenciana Albena Produccions, una empresa cofundada per Carles Alberola d'extens currículum, amb obres de teatre com Besos, pel·lícules com M'esperaràs i musicals com Tic Tac. També amb sèries com La forastera, produïda per À Punt i emesa per TV3, a més de les esmentades abans de Maniàtics i Autoindefinits. Les tres televisions s'han repartit el cost d'1,1 milions d'euros de la producció. La major part l'ha aportat el canal impulsor, À Punt, que hi ha posat 798.000 euros, mentre que Televisió de Catalunya hi ha contribuït amb 300.000 euros i IB3 amb 50.000.

Sobre el treball conjunt entre les dues cadenes i productores, Alberola ha explicat a l'ARA que la principal dificultat ha sigut conjugar el bagatge i les expectatives de "l'espectador d'una televisió amb una trajectòria molt ampla en ficció [TV3] i el d'una altra que pràcticament està començant [À Punt]". Tot i aquest entrebanc, per a l'alzireny la col·laboració ha sigut un procés positiu que ha permès una "obertura de mires i la construcció de trames i personatges" més complexos. També ho creu Verònica Andrés, que veu en les coproduccions una porta oberta a fer projectes més ambiciosos. Amb tot, alerta del perill que aquests acords alliberin les administracions autonòmiques de la seva responsabilitat de finançar "com cal" les corporacions audiovisuals.

La llibertat creativa que anhelen Alberola i Andrés sovint es veu frenada per les limitacions econòmiques de les cadenes públiques, unes estretors que, precisament, han sigut claus en les creixents col·laboracions d'À Punt, TV3 i IB3. "Cal felicitar-se per un acord [el de la producció de Després de tu] que permet reduir costos i posar en valor els nostres encerts", ha defensat aquest dimecres el director de TV3, Vicent Sanchis. "La coproducció de ficció televisiva és una bona notícia", ha afegit Andreu Manresa, director general d'IB3, que ha aprofitat l'ocasió per avançar les pròximes estrenes conjuntes de les tres cadenes, les sèries Mòpies i Sicília sense morts, encara sense data.

L'acte de presentació de la sèrie 'Després de tu' al Teatre de Rialto de València.
stats