"Res a objectar": 'La Vanguardia' revela que Felipe González va donar el vistiplau a l'entrevista en què deia que cal reconèixer Catalunya com a nació

Segons l'àudio, el periodista Enric Juliana li va preguntar sobre "un reconeixement explícit de la identitat nacional" i l'expresident va respondre "absolutament, no en tinc cap dubte"

El director adjunt de 'La Vanguardia', Enric Juliana, ha revelat que l'oficina de l'expresident Felipe González va donar el vistiplau  a l'entrevista en què es mostrava a favor d'una reforma de la Constitució "que reconegui Catalunya com a nació". Ahir González va negar haver-ho dit. "Ni tan sols se m'ha preguntat", va afirmar

En una sèrie de tuits, Juliana ha explicat que el text de l'entrevista va ser revisat abans de publicar-se.

Aquesta és el fragment polèmic de l'entrevista:

Pregunta: "Hi ha diverses propostes per al pacte. Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, antic ponent constitucional, proposa, per exemple, aprovar una nova disposició addicional de la Constitució que reconegui Catalunya com a realitat nacional. Estaria vostè d’acord que la Constitució espanyola reconegués Catalunya com a nació?

Resposta: "Absolutament, sí. No tinc cap problema a reconèixer la identitat catalana i que es garanteixi constitucionalment que no hi haurà cap extraviat que intenti alterar aquest reconeixement. La qüestió de la identitat fonamentalment està lligada a la llengua i a la cultura. Això és inexorable. Haurien de ser realitats intocables. Però cal anar més enllà.

'La Vanguardia'  ha difós l'àudio de l'entrevista. En realitat Enric Juliana no diu directament la paraula 'nació'". La pregunta és: "¿Estaria vostè d’acord en aquest context [...] que la Constitució espanyola suggerís un reconeixement explícit de la identitat nacional?". I la resposta és: "Absolutament, absolutament. No en tinc cap dubte".

L'expresident del govern espanyol va dir ahir abans de participar en l'acte de presentació a Madrid de l'associació La Tercera Via: "Lamento dir-los que aquesta frase no és a l'entrevista, no la vaig pronunciar. Ni tan sols em van fer aquesta pregunta. No puc ratificar ni rectificar el que no he dit en aquesta entrevista. És el que vull que quedi clar avui".

I va afegir: "Senzillament, vull aclarir una cosa que és seriosa i, com que és seriosa, vull aclarir-la, i fins i tot per respecte a Enric Juliana, que em sembla un periodista seriós, però ni va existir la pregunta, ni, per tant, la resposta que va entre cometes en boca meva en aquesta entrevista. Això no va existir", ha conclòs.

Més continguts de