Mèdia 10/03/2021

'Generation' posa cara a la diversitat sexual dels 'centennials'

La HBO estrena la sèrie d'adolescents creada per Zelda Barnz, de 19 anys

3 min
Tres dels personatges principals de 'Generation'

Amb menys artificis estètics que Euphoria, Generation, sèrie que estrena aquest dijous la HBO, segueix el camí de reflectir la complexitat dels centennials, una generació que ha fet de la diversitat sexual una de les seves banderes. Aquesta nova dramèdia de temàtica adolescent vol fer un retrat realista dels joves i es mou en un estil similar a altres ficcions juvenils que fugien de representacions endolcides, com ara la referencial Es mi vida o la més recent Grand army (Netflix). Generation, que explora la sexualitat d'un grup d'estudiants d'un institut nord-americà, té una primera part de vuit episodis que s'emetran setmanalment i té en cartera vuit capítols més que encara estan pendents de data d'estrena.

A diferència d'Euphoria, la ficció amb la qual inevitablement se la compararà per temàtica i perquè comparteixen plataforma, Generation no basa el seu atractiu en cap cara coneguda, sinó en el realisme de la seva proposta. Un dels elements que juga a favor seu és que la creadora de la sèrie és Zelda Barnz, que actualment té 19 anys però que va començar a escriure la ficció quan en tenia 17 i, per tant, compartia edat amb els personatges principals. En el procés creatiu, va treballar conjuntament amb els seus pares, Ben i Daniel Barnz, i va ser apadrinada per Lena Dunham (Girls), que exerceix de productora. "Lena Dunham ha sigut un referent molt important per a mi. D'ella he après a ser honesta en qüestions com la sexualitat i la identitat i ha prendre consciència de qui soc i com traslladar-ho a la meva manera de narrar", explica Zelda Barnz en una entrevista a The Hollywood Reporter.

Experiència 'queer'

Barnz i els seus pares reconeixen que la idea de la sèrie va sorgir de les experiències personals de la jove creadora. "La sèrie va néixer de les històries que ella ens explicava sobre el seu gènere i la seva identitat, que eren molt punyents i divertides. Li vam suggerir que ho escrivís, i vam pensar que seria una bona sèrie... però no ens pensàvem que s'acabés fent", explica Ben Barnz, que juntament amb la seva parella Daniel va crear el film independent Cake. Els Barnz es defineixen com una família queer: Zelda va sortir de l'armari amb 15 anys i el seu germà Dashiell ho va fer quan en tenia 12. Les converses familiars sobre la seva vida com a membres de la comunitat LGTBI van ser la llavor de la sèrie. "El Ben i jo vam passar de considerar-nos una parella guai del mateix sexe a sentir-nos vells i antiquats quan ens vam adonar de com era de diferent ser queer per a la Zelda i pel Dashiell respecte al que va ser per a nosaltres", recorda Daniel Branz sobre les converses amb els seus fills.

Una de les crítiques habituals que es fa a les sèries que retraten els anys d'institut és que els actors que les solen protagonitzar són molt més grans que els personatges que interpreten. Un dels casos més paradigmàtics és el de Gabrielle Carteris, que tenia 29 anys quan interpretava l'Andrea de Sensación de vivir, una noia que se suposava que en tenia 16. La creadora de Generation assegura que quan es van plantejar el repartiment de la sèrie van voler evitar aquests desajustos. "Volíem assegurar-nos que els nostres protagonistes semblessin joves i estudiants de secundària reals. Si mires sèries per a joves, moltes vegades no t'hi sents identificat perquè es tria un repartiment format per actors de més de vint anys per interpretar adolescents", reflexiona Zelda Barnz.

stats