Mèdia 25/06/2021

De La Farga a Hawkins, ruta turística pels pobles seriòfils inventats

2 min
'Las chicas Gilmore' passava al poble d''Stars Hollow'

El lloc on s’ambienten les ficcions sovint és tan important com els personatges que viuen les històries. Els pobles petits, moltes vegades inventats, són un recurs narratiu que permet estructurar sèries amb una idiosincràsia pròpia i éssers pintorescos. Agafem les maletes per fer ruta per alguns dels pobles ficticis més singulars de la televisió. 

1.

La Farga ('Moebius')

Per a la primera parada del nostre recorregut no cal anar gaire lluny. Una de les darreres sèries que s’ha apuntat a la moda dels pobles que semblen reals però no ho són és el thriller de TV3 Moebius. Els protagonistes viuen a la Farga, “un petit poble imaginari de la Catalunya interior”, segons assenyalava la cadena en la presentació de la sèrie, però la població no té elements gaire característics, o almenys la producció s’encarrega d’ocultar-los. L’escenari és més aviat una excusa per mostrar una comunitat relativament tancada en què qui més qui menys té els seus secrets. L’aparició d’un estudiant mort despertarà el cuquet d’investigadora d’una de les seves mestres, que descobrirà que el noi era víctima de bullying, un secret a veus que ningú s’atrevia a denunciar. On es pot veure la sèrie? A TV3 i 3alacarta

L'escenari principal de 'Moebius' és l'institut on treballa la protagonista.
2.

Easttown ('Mare of Easttown')

El gran èxit d’aquesta temporada deixa clara la importància del seu escenari principal incorporant-lo al títol. Easttown és fictici però té moltíssimes connexions amb la realitat: el poble on viu Kate Winslet, en el paper de la detectiu Mare Sheehan, està inspirat en Berwyn, la població de 3.500 habitants que forma part del municipi d’Easttown, zona suburbial de Pennsilvània, on va créixer el creador de la sèrie, Bard Ingelsby. “Volia explicar una història sobre el lloc on em vaig criar i vaig créixer. Realment vaig pujar envoltat de molts personatges que són propis d’aquesta part del país. Els volia retratar amb molta empatia”, explica Ingelsby. El poble que mostra Mare of Easttown és un lloc depriment i deprimit que captura l’atmosfera d’una zona afectada per la crisi dels opioides i la decadència del sector industrial. Ingelsby va utilitzar escenaris reals de la zona per filmar la sèrie. 


On es pot veure la sèrie? A la HBO

El poble on viu la Mare és una zona suburbial.
3.

Novariz ('El desorden que dejas')

També de professores i estudiants va aquesta minisèrie de Netflix que va saber treure el màxim partit a la Galícia rural. La Raquel, una professora d’institut, es trasllada a Novariz, el poble del seu marit, per substituir una mestra de l’institut local morta recentment. La sèrie està basada en la novel·la homònima de Carlos Montero (Élite), nascut a Celanova, poble de la província d’Ourense que serveix de teló de fons del Novariz fictici. Una de les localitzacions que més va sorprendre va ser l’institut on passa bona part de l’acció. El centre és real: es tracta de l'IES Celanova Celso Emilio Ferreiro, ubicat al monestir de Sant Salvador, on va estudiar l’autor de la història. Els responsables de la sèrie asseguren que Novariz vol ser un poble qualsevol, un d’aquells “pobles gallecs en què tots es coneixen i tots es protegeixen”. 


On es pot veure la sèrie? A Netflix

'El desorden que dejas' treu profit dels paisatges gallecs.
4.

Twin Peaks ('Twin Peaks')

La mare de tots els pobles sinistres inventats. L’escenari de la mort de Laura Palmer i el lloc on es pot menjar un deliciós pastís de cireres és fruit de la imaginació de David Lynch però és fàcilment localitzable en el món real. La sèrie es va rodar a l’estat de Washington i molts dels llocs on es va gravar són accessibles i fàcilment visitables. El Great Northern Hotel de la sèrie, un dels escenaris principals i on viu l’agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), és el Salish Lodge and Spa, situat al costat de les cataractes de Snoqualmie que es podien veure en els títols de crèdit de la sèrie. La inspiració per a l’hotel, però, va ser el Kiana Lodge, on es va rodar la famosa escena en què la policia troba el cos de Laura Palmer. Si es vol tastar el pastís de cirera que tornava boig l’agent Cooper s’ha de visitar el Twede’s Café, que per a la sèrie es va convertir en el Double R Diner. Està situat al desangelat poble de North Bend, a vuit minuts en cotxe des de Snoqualmie.


On es pot veure la sèrie? Actualment no està disponible a cap plataforma però sí que ho està en format DVD

Imatge dels títols de crèdit de 'Twin Peaks'.
5.

Cicely ('Doctor en Alaska')

Saltar de Twin Peaks a Cicely, el poble d’Alaska on anava a parar el doctor Fleishamn, és fàcil, ja que estan pràcticament l'un al costat de l’altre. El Cicely de ficció era a Alaska però els escenaris reals pertanyen a l’estat de Washington, igual que el teló de fons de Twin Peaks. Cicely és, de fet, Roslyn, un poble de menys de 1.000 habitants que consisteix pràcticament en un únic carrer principal. Amb un passeig de 10 minuts ja es pot veure el mural del camell del Cafè Roslyn, el mateix que servia com a teló de fons del passeig que feia un majestuós ant en el títols de crèdit inicials de la sèrie. Pràcticament en el mateix carrer (el poble no té gaires més encreuaments), hi ha una reproducció de l’emissora de ràdio KBHR, des la qual Chris Stevens (un John Corbett pre Sexo en Nueva York) feia reflexions filosòfiques mentre punxava música.


On es pot veure la sèrie? Actualment no està disponible a cap plataforma però sí que ho està en format DVD

6.

Capeside ('Dawson Crece')

Pocs llocs amb vistes més idíl·liques que Capeside, el poble on vivia el patidor Dawson, un adolescent obsessionat amb Steven Spielberg i sempre a punt per a drames sentimentals. Lamentablement, ni Capeside ni els capvespres al costat del llac són reals. Segons la sèrie, el poble amb les postes de sol més boniques de la televisió és a Massachusetts, però en realitat totes les escenes es van rodar a Carolina del Nord, en concret a la població portuaria de Wilmington, on va créixer el creador de Dawson crece, Kevin Williamson. El lloc que dona el títol original a la sèrie adolescent –Dawson’s creek (El rierol de Dawson)– era un indret on Williamson i els altres adolescents del poble es reunien i que podreu visitar si alguna vegada aneu fins a Wilmington. Una localització que es pot xafardejar és Hell’s Kitchen, el bar on començava a treballar la Joey (Katie Holmes) a la sisena temporada. 


On es pot veure la sèrie? A Netflix

Una vista de Capeside.