Regne Unit

El príncep Enric destapa un pacte secret entre Carles III i 'The Sun' per aplanar el camí a la coronació de Camil·la

Guillem va rebre una indemnització del grup Murdoch per oblidar-se de l'afer de les escoltes telefòniques fetes pels diaris del magnat, revela el seu germà

3 min
El príncep Enric i Meghan Markle, en una imatge d'arxiu / REUTERS

LondresA deu dies de la coronació de Carles III, el seu fill Enric ha continuat remenant aquest dimarts el vesper de la relació tòxica entre els tabloides britànics i els membres de la casa dels Windsor. En el decurs de les sessions preliminars del cas que el duc de Sussex pretén tirar endavant contra el conglomerat de premsa News Group Newspapers (NGN), de Rupert Murdoch, el testimoni per escrit presentat pel príncep sosté que el seu pare, l'ara rei Carles III, va arribar a un pacte amb els directius de la companyia del magnat australià perquè cap membre de la família reial portés als tribunals les capçaleres del grup mediàtic com a responsables civils d'escoltes il·legals que es remunten a l'any 2006. Aquesta estratègia d'apaivagament tenia com a objectiu guanyar-se el suport del diari The Sun per aplanar el camí a la coronació de Camil·la, quan arribés el moment, segons Enric.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El testimoni del príncep suggereix també que el seu pare va soscavar la benedicció que la reina li hauria donat el 2017 perquè, amb el seu consentiment, demandés el grup. Aquesta narrativa xoca contra la tradició habitual del Palau de Buckingham, però, que té una regla implícita que sosté: "mai explicar-se, mai queixar-se, mai demandar". En tot cas, l'objectiu de Carles, que hauria influït en la reina per retirar el vistiplau a Enric, segons la seva versió, era el mateix: no provocar The Sun i evitar possibles informacions perjudicials sobre Camil·la.

A més, Enric també ha assegurat en un altre dels comunicats presentats aquest dimarts pels seus advocats que el seu germà, l'ara hereu directe al tron, Guillem, va cobrar l'any 2020 una "quantitat molt gran" de diners de News Group Newspapers per resoldre i compensar les històriques reclamacions en qualitat de víctima també de les esmentades escoltes telefòniques.

Un acord implícit de l'any 2012

El pacte entre Carles i els advocats de la Corona, per una banda, i News Group Newspapers, per l'altra, a què s'hauria arribat el 2012, implicava també que es deixava passar prou temps fins que no fos possible una reclamació legal per prescripció dels fets. A més, s'evitava no tan sols la ja esmentada i potencial mala premsa contra la reina consort, sinó que cap membre de la família reial hagués de seure al banc dels testimonis durant un judici.

A canvi, presumptament, News Group Newspapers es comprometia a establir una compensació econòmica, i una disculpa pública, un cop tots els històrics casos d'escoltes contra els diaris de Murdoch haguessin conclòs. Finalment, però, Enric va presentar la demanda el 2019 davant l'evidència que News Group incomplia la seva part del tracte; almenys amb ell mateix, perquè el seu germà Guillem sí que va obtenir la compensació econòmica, per bé que es va quedar sense disculpa pública per les escoltes.

El setmanari News of the World va acabar tancant el 2011 per aquest i altres escàndols de punxades, mentre que The Sun continua operatiu. Els directius de NGN sempre han sostingut que The Sun no es va beneficiar mai d'aquestes pràctiques il·legals.

La tesi d'Enric és que l'acord Corona-premsa va provocar que no demandés els diaris en el termini legal establert: sis anys des dels fets presumptament delictius o sis anys des del moment en què la víctima n'hagués tingut coneixement. A partir de la documentació presentada aquest dimarts, i els dos pròxims dies de la vista preliminar, el jutge del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les Timothy Fancourt haurà de decidir si hi ha o no judici oral. Llevat que Enric tingui alguna prova documental de l'esmentat acord, els especialistes legals consideren poc probable que el jutge l'autoritzi. En tot cas, aquest només és un dels tres procediments que Enric té oberts contra mitjans de comunicació britànics.

Pactes secrets del rei Carles III i indemnitzacions milionàries de l'hereu no són la millor targeta de presentació de cara al cap de setmana de la coronació, que té lloc del 6 al 8 de maig, i al qual assistirà Enric però no Meghan Markle. Les relacions entre els Windsor continuen sense anar prou greixades.

stats