27/05/2023

La indecent exclusiva de 8TV

2 min

Dimecres, el programa El circ, el xou nocturn de 8TV, arrencava l’emissió amb Frank Blanco anunciant una exclusiva: “Avui, El circ obre amb les fotos de què tothom parla però que encara no s’han vist”. I poc després insistia: “Són imatges de les quals tothom porta hores i hores parlant a mig món, però que ningú no ha ensenyat”. El presentador es referia a les imatges extretes dels vídeos de les càmeres de seguretat de la discoteca Sutton. En les escenes triades s’hi podien veure diferents instants de la trobada entre el futbolista Dani Alves i la dona que l’acusa d’agressió sexual. Ningú no les ha ensenyat fins ara perquè fer-ho, més enllà d’una falta d’ètica i moral flagrants, pot ser constitutiu d’infraccions tant penals com civils. Suposa atemptar contra la intimitat de la víctima i, a més, es tracta d’una filtració i difusió de documents d’ús restringit per la llei.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Frank Blanco i Enric Lucena van comentar, una a una, les fotografies. A la denunciant li deien “presumpta víctima”. Ni tan sols li concedien la categoria de víctima. A Dani Alves sempre li deien pel nom. Mai “presumpte agressor” o “acusat”.

Era molt significatiu que totes les fotografies seleccionades del vídeo corresponien a instants que transmetien complicitat entre els dos protagonistes. “En aquesta imatge surten ballant sols”, “Aquí veiem com la presumpta víctima agafa per l’espatlla Dani Alves”, “En aquesta imatge Dani Alves l’agafa a ella”, “Aquí veiem com la presumpta víctima fa un give me five amb l’amic d’Alves quan ella surt del lavabo”. Com que la imatge era fixa, no es podia veure què passava abans i després d’aquestes accions. En la notícia que va publicar l’ARA dimarts es pot entendre quina és la diferència entre les fotos i la seqüència completa dels vídeos. La narrativa que se n’extreu és absolutament contraposada. Els vídeos, segons la informació de l’ARA, mostren la incomoditat de la víctima, com ella retira la mà d’Alves en un parell d’ocasions o com s’acosta a la seva cosina per allunyar-se del futbolista. Però Blanco insistia: “L’essencial del que les càmeres de seguretat ensenyen queda resumit en aquestes fotografies”. Una afirmació molt agosarada tenint en compte que les fotos potencien una percepció de consentiment que els vídeos desmenteixen.

Blanco i Lucena van acceptar difondre les fotografies filtrades –amb un pixelat deficient– i, a sobre, es van acomodar sense reserves a la versió esbiaixada que mostren. Els dos presentadors ni tan sols van recordar la versió d’ella ni el resultat dels informes mèdics.

Ja que no ho van fer els responsables d’El circ, com a espectadors cal plantejar-nos a quins interessos obeeix aquesta filtració d’imatges i, encara més important, a qui beneficia. No és la primera vegada que 8TV utilitza recursos a la desesperada per aconseguir atenció mediàtica. Però aquesta filtració, sense cap mirada crítica, revictimitzant la denunciant i sense ni tan sols fer-se les preguntes periodístiques més essencials, demostra, un cop més, la manca d’escrúpols de la cadena i d’alguns dels seus professionals.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats