Guardons
Mèdia 21/11/2022

L'ARA, premiat per la Nit de les Revistes i la Premsa en Català

També es reconeixeran treballs de 'La Directa' i 'La Comarca d'Olot'

2 min
Barcelona: la tortura del soroll

El reportatge interactiu de l'ARA Barcelona: la tortura del soroll ha estat premiat per l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) com el millor treball digital de l'any, segons ha anunciat avui l'entitat. El guardó s'entregarà el 29 de novembre durant la celebració de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, l'acte de referència del sector, que cada any reconeix les publicacions en català més destacades.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El treball premiat de l'ARA, dels periodistes Maria Ortega i Auri Garcia Morera, retrata el problema del soroll i la contaminació acústica que es viu a la capital catalana a causa, principalment, del trànsit i l'oci nocturn. El jurat dels premis ha ressaltat que el reportatge interactiu destaca per "l'interessant tractament del tema i per com ha sabut aprofitar totes les eines digitals per enfocar aquesta qüestió". El treball posava de manifest que el 57% dels veïns de Barcelona viuen exposats durant tot el dia a nivells de soroll del trànsit més alts dels que l’Organització Mundial de la Salut considera tolerables (53 decibels de dia). Un 27% superen de llarg aquest topall (més de 65 decibels). A més, 60.000 barcelonins pateixen trastorns greus del son derivats del soroll del trànsit.

Imatge de l'interactiu

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català també entregarà altres guardons a banda del que rebrà l'ARA. La Directa ha estat reconeguda en la categoria de revistes pel reportatge Talp d'estat, una investigació periodística de Jesús Rodríguez que revelava com un agent de la policia espanyola va infiltrar-se durant dos anys a l’esquerra independentista i el moviment per l’habitatge amb una identitat falsa. Per al jurat, un dels mèrits de la peça és la "minuciositat" de la feina del periodista, que inclou un informe fisonòmic d’un pèrit especialitzat en criminalística. A més, destaquen l'impacte mediàtic que va tenir la publicació.

Defensa de la llengua

En la categoria de premsa, la publicació premiada ha estat La Comarca d'Olot pel reportatge Quan la superació és l’única opció. Es tracta d'una peça que recull la història de superació de dos nens de la Garrotxa que pateixen leucèmia. Els membres del jurat han valorat "la sensibilitat amb què tracta un tema tan delicat, que va més enllà i mostra la realitat d’aquesta malaltia de manera molt ben travada i des del vessant de les mares, dels fills i dels professionals sanitaris".

A banda de premiar els treballs més destacats del periodisme català d'aquest any, l'APPEC també reconeixerà iniciatives que han contribuït a la defensa de la llengua. En aquest sentit, la Nit de les Revistes i la Premsa en Català entregarà el Premi Societat a l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar per “haver presentat batalla als tribunals en contra de la mesura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impartir el 25% de les classes en castellà a petició d'una sola família”. Per altra banda, el Premi Cultura anirà a parar a mans de Softcatalà pels seus “25 anys de trajectòria en favor de normalitzar el català en l'àmbit de les noves tecnologies”.

Finalment, el Premi Comunicació serà per a TV3 per Eufòria, un programa que ha aconseguit unir el format del talent show al català i atraure el públic més jove a la televisió.

stats