Televisió
Mèdia 23/05/2016

Multen Mediaset i Atresmedia per fer talls publicitaris a mitja frase de sèries i films

Els dos grans grups hauran de pagar 300.000 euros cadascun

à.g.
1 min
La seu de Mediaset España

BarcelonaLes pauses publicitàries que tallen un diàleg o una escena no estan permeses per la llei. Però els canals secundaris dels grans grups individuals no ho respecten perquè sincronitzen la majoria dels seus anuncis als de la cadena principal –Telecinco i Antena 3–, de manera que a la resta la interrupció cau allà on sigui. Aquesta pràctica li costarà 300.000 euros de multa tant a Mediaset com a Atresmedia, si finalment prospera la proposta de sanció que ha instat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En el cas de Mediaset, l'expedient ha estudiat diferents programes dels canals Divinity i Energy, en els mesos d'agost i setembre de l'any passat. Quant a Antena 3, l'oferta afectada correspon a Neox, Nova i Mega, en el mateix període. La resolució de la CNMC explica que els talls "són, sense excepció, de diàlegs i és evident que la interrupció d'una frase afecta el dret de l'espectador a veure respectada la integritat del programa".

Aquest dret el recull l'article 14 de la Llei General de la Comunicació Audiovisual (LGCA), on es determina que els talls publicitaris han de respectar la integritat dels programes –és a dir, que quan s'acaben no es poden haver 'menjat' metratge– com la integritat de les unitats que els conformen (és a dir, diàlegs). Alguns dls exemples detectats per la Comissió inclouen talls que arrencaven a mitja paraula i, quan retornava la programació, s'havia avançat uns segons més enllà, quan ja començava la rèplica de l'altre personatge.

stats