Mèdia 31/03/2021

'Merlí: sapere aude' s'acomiada entrant a la vida adulta

En l'última temporada, Pol Rubio rep una notícia que li comportarà un important gir vital

3 min
Carlos Cuevas en una escena de la nova temporada

Els fidels seguidors de Merlí i el seu spin-off, que creien que ja ho sabien tot de Pol Rubio, estaven equivocats. Héctor Lozano, creador de totes dues sèries, s'havia guardat una carta que ha reservat per al comiat definitiu de l'univers que va començar el 2015 a TV3. Merlí: sapere aude estrena aquest divendres a Movistar+ la seva segona i última temporada de la sèrie amb la promesa d'una revelació que canviarà de manera fonamental el Pol i el farà entrar de cop en la vida adulta. "El final de la sèrie coincideix amb l'inici definitiu de la maduresa del protagonista. Estic convençut que aquesta és la temporada més optimista i, per aquesta raó, estic molt satisfet de donar-li aquest bon final", assegura Lozano.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per a Lozano, en aquesta temporada el Pol "fa el clic cap a la maduresa". "És un personatge que es fa madur a base d'hòsties a la vida, i en aquesta temporada en rep una última a la qual s'acabarà adaptant", explica el creador, que assegura que la sèrie s'allunya de manera definitiva de terrenys més adolescents. En aquesta nova etapa vital, l'estudiant de filosofia s'haurà d'enfrontar a una notícia inesperada que "li caurà com una galleda d'aigua freda i el desconcertarà", segons explica Carlos Cuevas. Després d'un primer moment de xoc, seguirà comptant amb el suport de la professora Bolaño (María Pujalte), que s'està recuperant de la seva addicció a l'alcohol, i de la seva colla, formada pel Rai (Pablo Capuz), l'Oti (Claudia Vega) i el Biel (Pere Vallribera). En aquest nou escenari, ja no està present el Bruno (David Solans).

Noves relacions i nous amors

En aquesta nova etapa el Pol farà noves amistats. Una de les persones que es creuaran a la seva vida serà l'Axel (Jordi Coll), l'ebenista encarregat de la remodelació del paranimf de la universitat i el seu nou interès romàntic. "És un tio amb molta experiència sentimental i vital, independent i més gran. És tot el que li faltava al Pol", detalla Lozano. La parella es coneixerà en un moment molt complicat per al protagonista i l'Axel es convertirà en un dels seus puntals emocionals. "El Pol es troba davant d'algú que és més madur que ell, més adult i empàtic. Algú que ja ha tingut relacions, que sap de què va la vida i que estarà allà", explica Carlos Cuevas. A més de la incorporació de Jordi Coll, una de les altres novetats de l'última temporada de Merlí: sapere aude és Eusebio Poncela, que dona vida al Dino, el propietari del bar Satanassa. Un personatge que viu instal·lat en el carpe diem i que es caracteritza per la seva actitud optimista.

Jordi Coll és una de les incorporacions de la sèrie.

La primera temporada de Merlí: sapere aude va cridar l'atenció per les seves escenes sexuals i pujades de to. "Hi ha una tendència a posar titulars fàcils en relació al sexe d'una sèrie quan, en realitat, totes les escenes de sexe de la primera temporada no arriben a un minut i mig", diu Lozano, que considera que tot el rebombori al voltant d'aquesta qüestió és una prova dels tabús que encara té la societat. "Per a mi el sexe no és cap tabú, ensenyar-lo és maco. Ensenyar un cos humà nu m'interessa més que mostrar un tio fotent-li un tret al cap a una persona, que sembla que escandalitza menys. Em sembla una reacció infantil i una mica antigota", argumenta. Lozano explica que les escenes de sexe de la sèrie sempre s'han fet pensant en si eren necessàries o no per a la trama.

Amb l'estrena d'aquesta segona temporada, Lozano tanca definitivament l'univers Merlí, un projecte que ha sigut essencial per a la seva projecció professional. "És la meva carta de presentació. Si jo dic que soc el de Merlí m'obren la porta i puc seure en un despatx i explicar el meu nou projecte, no cal que digui res més", confessa Lozano.

'Las kellys', la nova sèrie d'Héctor Lozano

Després de donar per tancada l'aventura de Merlí, Lozano ja té en marxa un nou projecte, que s'allunya de les trames adolescents i s'endinsa més en problemàtiques socials. El creador s'ha aliat amb ViacomCBS International Studios (VIS) i la productora Morena Films per fer Las kellys, una sèrie sobre un grup de netejadores d'un hotel de costa. La ficció, que amb el seu títol fa referència al nom amb què s'autoanomenen les cambreres i netejadores d'hotels, serà un retrat de diferents dones arribades a l'Estat procedents d'Europa i l'Amèrica Llatina per buscar un futur laboral.

"És un tema més social, que m'interessa molt i que està allunyat de mi. Li vull donar un toc molt personal", comenta Lozano, que està en fase de desenvolupament del guió. Actualment, els responsables de la sèrie estan en converses amb diferents cadenes per poder-la rodar a finals d'any.

stats