Mèdia 28/11/2016

El reportatge de l'ARA 'Per què Catalunya crema?', seleccionat entre els millors articles de ciència de l'any a l'Estat

El projecte PerCientEx ha escollit 33 articles publicats el 2016. Uns 40 lectors han llegit 500 peces de mitjana a la setmana per detectar periodisme d'excel·lència

Ara
2 min
Un moment de la presentació d'alguns treballs seleccionats en el projecte PerCientEx

BarcelonaEl reportatge de l’ARA Data 'Per què Catalunya crema?', que analitza les causes dels grans incendis forestals a partir d’un mapa interactiu amb 2.900 incendis geolocalitzats, ha estat seleccionat com a mostra d’excel·lència i innovació en periodisme científic a l’Estat. El projecte PerCientEx, impulsat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), ha seleccionat 33 articles publicats aquest 2016 en els 14 principals diaris de l’Estat. El projecte pretén detectar bones pràctiques en periodisme científic, tecnològic, de salut i medi ambient.

La selecció l’han fet 40 voluntaris que durant 3 mesos han rastrejat la premsa digital i han llegit una mitjana de 500 articles científics a la setmana per detectar periodisme científic de qualitat. Un cop feta la primera tria a partir d’una sèrie d’indicadors, els voluntaris comentaven la notícia en un grup de discussió i decidien si passaven el sedàs. Els 33 treballs seleccionats es poden llegir aquí.

El periodista Michele Catanzaro, de PerCientEx, explica els criteris de selecció dels articles

El projecte PerCientEx es va presentar dissabte passat en un acte al CosmoCaixa de Barcelona. Durant l’acte, els autors de quatre treballs seleccionats van explicar el procés d’elaboració:

  • 'Per què Catalunya crema'. Isaac Salvatierra, Francina Bosch, Idoia Longan, Ricard Marfà i Miquel Bernis.
  • 'Médicos públicos ganan 1,5 millones al vender adjudicaciones sanitarias'. Oriol Güell, 'El País'.
  • 'El Chernóbil italiano'. Mònica Bernabé, 'El Mundo'.
  • '¿Era malo por naturaleza el gorila sacrificado de Cincinnati?'. Laura Chaparro, El Español.
La conferència de James Randerson, periodista científic i ambiental, exeditor de The Guardian

La presentació va anar seguida d'un debat obert amb el públic, periodistes, investigadors i autors. Entre els assistents, cal destacar la presència de James Randerson, exeditor científic del diari 'The Guardian', que va fer la conferència inaugural.

stats