Obituari
Mèdia 17/03/2023

Mor als 92 anys Laura Valenzuela, primera presentadora de la història de TVE

La comunicadora feia dies que estava ingressada a l'hospital per problemes de salut

2 min
Laura Valenzuela

BarcelonaConsiderada una de les pioneres de la televisió a Espanya i la primera presentadora de TVE, Laura Valenzuela ha mort avui a l'edat de 92 anys, segons ha confirmat la corporació pública. La comunicadora feia dies que estava ingressada en un hospital de Madrid i la seva salut era molt delicada, com va detallar la seva filla, Lara Dibildos, fa uns dies.

Nascuda a Sevilla amb el nom de Rocío Espinosa, es va criar a Madrid, on es va traslladar la seva família quan ella tenia poc menys d'un any. Tot i que va començar a guanyar-se la vida com a administrativa, la seva incipient carrera de model va fer que fes el salt al cinema i la televisió. Va ser l'actor José Luis Ozores qui li va recomanar que busqués feina a la TVE. En els seus primers anys a la televisió pública, Valenzuela va tocar tots els pals: va presentar concursos i actuacions musicals, però també va fer publicitat. Una de les seves virtuts més destacades era la seva naturalitat.

Laura Valenzuela amb la seva filla, Lara Dibildos.

Durant molts anys va ser parella televisiva de Joaquin Prat, amb qui va presentar Galas del sábado. Una de les fites professionals de Valenzuela va ser la presentació del Festival d'Eurovisió del 1969, que es va celebrar a Espanya després de la victòria de Massiel. La cadena la va triar perquè es considerava que donava una imatge de modernitat de país, encara en plena dictadura. Aquell festival va viure un moment històric: quatre països –Espanya, el Regne Unit, els Països Baixos i França– van empatar en la primera posició de la classificació.

Obligada a deixar la televisió pel seu marit

Valenzuela va conèixer l'any 1958 el productor de cinema José Luis Dibildos i es van casar tretze anys després, el 1971. El seu marit li va posar una condició per passar per l'altar: ella havia de deixar la televisió. La presentadora va acceptar-ho i es va retirar per dedicar-se a temps complet a la seva parella i la seva filla, Lara Dibildos, que va acabar seguint els passos professionals de la seva mare.

No va tornar a treballar en la televisió fins al 1990, després d'obtenir el permís del seu marit i acceptar que ell fos el seu mànager. Va fitxar per Telecinco per presentar l'espai ¿Dígame? i va continuar vinculada a Mediaset fins al 1994. El 1996, vint-i-cinc anys després de la seva marxa, va tornar a TVE amb Mañanas de Primera, un matinal que volia fer la competència al magazín de Maria Teresa Campos a Telecinco, Día a día. El programa, en el qual també col·laborava la filla de Valenzuela, només va durar en antena uns mesos.

stats