Mèdia 03/05/2013

17 periodistes han sigut assassinats en el que portem de 2013

Les morts d'aquests professionals s'han produït en països d'arreu del món, no tots en guerra

Efe
2 min

Nova YorkUn total de 17 periodistes han sigut assassinats aquest any per realitzar la seva feina, segons informa el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ, en les seves sigles en anglès). Aquestes morts es concentren en uns pocs països: Síria (7), Pakistan (4), Brasil (3), Somàlia (2) i Turquia (1). Les morts de dos periodistes del Pakistan i un més de Síria encara no s'ha pogut determinar si van ocórrer a causa de l'exercici de la seva feina.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant l'any passat, un total de setanta periodistes van ser assassinats a tot el món. A més, Colòmbia, Mèxic i Brasil figuren entre els dotze països de tot el món on més assassinats de periodistes van quedar impunes entre 2003 i 2012, segons el CPJ. L'anomenat índex d'impunitat s'elabora en funció del nombre d'assassinats no resolts per milió d'habitants, i el pitjor registre és per a l'Iraq, on els assassinats de 93 periodistes durant l'última dècada han quedat impunes, seguit de Somàlia i Filipines. Colòmbia ocupa el cinquè lloc, Mèxic el setè i el Brasil el desè en aquesta llista.

Sobre Colòmbia, el CPJ –amb seu a Nova York– destaca l'important progrés dels últims anys, ja que cap informador ha sigut assassinat des de 2010 per causa de la seva tasca. En el cas mexicà, aquest grup recorda que si el ritme de morts ha baixat es deu més a l'autocensura dels mitjans que a una millora de la situació.

Brasil, per la seva banda, té encara sense resoldre nou assassinats, segons l'informe, que recorda que tres dels que es van cometre el 2012 van tenir com a objectiu informadors de mitjans d'internet. El CPJ assenyala que la ràfega d'assassinats en els últims tres anys l'ha fet tornat a la llista.

stats