Mèdia 03/12/2012

"Les persones que fan política no tenen gaire qualitat": Rubert de Ventós a 'El convidat', en 10 frases

El filòsof reflexiona sobre la política, la crisi i la vida en el programa emès aquest dilluns a a TV3

Ara
2 min
Albert Om, Xavier Rubert de Ventós i els seus dos fills petits, a 'El convidat' / TV3

BarcelonaAmb 73 anys i vivint amb els dos fills adolescents del seu segon matrimoni, el filòsof Xavier Rubert de Ventós va rebre Albert Om a la seva casa de Sant Martí d'Empúries a l'estiu. L'estada ha quedat reflectida en el capítol del programa 'El convidat' que s'ha emès aquest dilluns a la nit a TV3. Us el resumim en 10 fragments:

1. "A Catalunya ens n'hem sortit d'una colla de coses i, malgrat la patacada de l'Estatut, pot ser que algun dia aquest país no hagi de viure amb aquesta pèrdua de temps infame que és convèncer els de Madrid i explicar-nos contínuament".

2. "Dic que sóc un independentista espanyolista perquè tinc una gran simpatia pel món castellà, el gallec... M'interessen, m'agrada la seva literatura, hi estem a prop, hi tenim parents. Però estem en una relació d'ansietat i Espanya no té capacitat de gestió. La independència serà bona per a tothom, i espero que els meus fills no hagin de patir el desastre que hem hagut de patir nosaltres".

3. "De la independència, tot bo serà bo, i no s'hi fica l'exèrcit, que crec que no estan per a això. Relaxaria la gent d'aquí i els d'allí. La gent castellana està molt bé. Hi ha un món mediàtic i burocràtic terrible, però la gent de Madrid són molt simpàtics i m'hi entenc, però vull separar-me'n. La visió de Catalunya que tenen no és viable, no és acceptable, no és tolerable".

4. "Un filòsof és aquell qui no se'n descuida de fer les preguntes tontes: Qui sóc? On vaig? Les preguntes bàsiques, les que fan els adolescents. Fer-se preguntes no dóna felicitat perquè et dóna una visió tràgica de l'existència. Però si no et fas preguntes et perds moltes coses".

5. "No cuino perquè m'agrada molt menjar però em deprimeix fer el que menjaré. (...) Mai he après a escriure a màquina i ja no parlem dels ordinadors. Tota la meva vida he escrit a mà. Tots els meus llibres són manufactura estricta".

6. "Estem en una situació límit, no pot ser que Cáritas hagi d'estar fent equilibris, és intolerable. M'esfereeix imaginar que cada dia hi ha 25 famílies que els treuen els mobles i els deixen al carrer i encara han de seguir pagant, sembla pensat pel maligne".

7. "Per pujar en la política, cal saber qui has de putejar, davant de qui t'has d'ajupir i per qui t'has de deixar putejar, i la gent que té nas per a això no és gent gaire valuosa. Llavors hi ha una selección per sota, i acaben en la política persones que no tenen gaire qualitat, en general".

8. "Prefereixo estar en parella, però és un risc. Si ets un avariciós de sensacions, el sexe té uns costos, uns límits. No sóc fidel tècnicament, només emocionalment, però aquesta distinció... tururut".

9. "Sóc un adolescent de la quarta edat. Ja sóc vell. Al tenir fills petits, quan encara ets part de la solució dels seus problemes tens por de convertir-te en part del problema".

10. "La vida té experiència creixent i vitalitat declinant, i el moment ideal és quan es creuen. En el meu cas va ser als 40 anys, dels 38 als 42 anys".

stats