21/08/2021

Les preguntes sense resposta de Joe Biden

1 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, a la roda de premsa d'aquest divendres

BarcelonaEls periodistes nord-americans tenen un costum que em sembla especialment pertinent. Quan consideren que una roda de premsa acaba de manera precipitada i no s’han respost totes les preguntes, o simplement si es fa allò d’una declaració sense dret a preguntar, no es queden calladets sinó que protesten sonorament i, cridant, deixen anar les preguntes que no han obtingut resposta. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Això és per exemple el que va passar durant la compareixença del president dels Estats Units, Joe Biden, d’aquest divendres per parlar sobre l’evacuació de l’Afganistan. Biden va fer una breu declaració i tot seguit va donar pas a diferents periodistes, cinc o sis que el departament de premsa de la Casa Blanca havia seleccionat prèviament. Quan es va acabar la llista, Biden es va acomiadar i, de manera vertiginosa, va abandonar la sala de premsa mentre darrere d’ell se sentia els periodistes cridar perquè volien fer més preguntes. I, en concret, un periodista li va llançar la següent pregunta mentre marxava: “Per què continua confiant en els talibans, senyor president?”

Es podria pensar que aquest espectacle forma part del show business dels mitjans nord-americans, però segons el meu parer té una funció pedagògica molt important. Amb les seves protestes, els periodistes estan deixant clar a l’audiència que no els han deixat fer la seva feina amb totes les garanties. Durant uns breus segons, el que l’espectador veu és un polític fugint i renunciant a respondre preguntes incòmodes. Encara és més important quan se sent amb claredat una d’aquestes preguntes. Perquè la funció del periodista, quan no pot obtenir les respostes que busca, és deixar en evidència que no és perquè no ha fet tot el possible per aconseguir-les.

stats