Mèdia 07/04/2020

Prensa Ibérica, editor d''El Periódico', presenta un ERTO de fins al 50% durant tres mesos

La mesura afecta també el 'Diari de Girona', el 'Regió7', l''Sport' o 'Levante', entre altres diaris

Albert Castellví Roca
2 min
Vaga dels treballadors de El Periódico per l'ERE que va fer l'empresa el 2018

BarcelonaEl grup Prensa Ibérica ha aprovat aquest dimarts l'aplicació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), com a eina per contrarestar la pèrdua d'ingressos per publicitat provocada per la crisi del coronavirus. La mesura afectarà els treballadors de 17 dels diaris que edita aquesta empresa, entre els quals hi ha El Periódico, el Diari de Girona, el Regió7, Levante-EMV, el Diario de Ibiza, l'Sport i Superdeporte. Segons un comunicat difós pels comitès d'empresa dels mitjans afectats, l'ERTO tindrà una vigència de tres mesos i suposarà una reducció de "fins al 50%" de la jornada laboral i el sou.

Els treballadors consideren "desproporcionat" l'abast de la mesura i adverteixen que "impedirà seguir prestant" un servei considerat essencial per les disposicions derivades de l'estat d'alarma "en les condicions que diferencien els mitjans contrastats i fiables d'altres en què la desinformació i les mentides troben terreny adobat". En aquest sentit, destaquen que el diari esportiu valencià Superdeporte deixarà de publicar-se en paper.

El comunicat remarca el "sobreesforç" que estan duent a terme les plantilles dels mitjans afectats "en condicions adverses" i en un moment de "gran demanda d'informació veraç", i alerten que "reduir a la pràctica les plantilles dels mitjans en aquests moments limita el dret dels ciutadans a estar ben informats i a la fiscalització dels poders públics".

Els comitès lamenten que s'hagi optat per aplicar una mesura que "impacta directament en un sector que ha sigut considerat estratègic pel govern [espanyol]" i, en conseqüència, demanen a l'executiu que "articuli vies econòmiques" que permetin mantenir aquest servei "en condicions de qualitat, tal com passa ja a Itàlia i Dinamarca o aquí amb les televisions privades", que la setmana van rebre una injecció de 15 milions d'euros per fer front a la caiguda de la publicitat derivada de la crisi del coronavirus.

El comitè d'empresa d'El Periódico explicava aquesta nit, en una sèrie de tuits, que els representants dels treballadors havien plantejat unes condicions alternatives per a l'ERTO, amb una rebaixa salarial del 40% fins al juny i, després, del 13% fins a final d'any.

Segons els treballadors, però, la direcció va mantenir una postura "intransigent", va rebutjar aquesta alternativa i va proposar que la retallada fos del 45% en comptes del 50%, però allargant-la un mes més, fins al 31 de juliol. El comitè explica que va rebutjar aquesta oferta, que qualifica d'"inassumible", "avalat per l'opinió de l'assemblea" de treballadors.

stats