PAREU MÀQUINES

El retorn del tripartit a la Generalitat, a cop d'enquesta

Un sondeig d''El Periódico' empeny ERC perquè pacti amb el PSC

"¿De verdad no le interesa, don Aleixandre, ahorrar en la factura del teléfono?" "És Àlex, soc poc procliu a anar-me'n a una companyia que em tracta de tontet i no entenc que no pugueu enviar tan suculenta proposta per correu electrònic".

Perdonin, eh? Però això dels falsos dilemes dels teleoperadors em treu de polleguera. Res, que m'estava mirant la portada d''El Periódico', que du un sondeig segons el qual "ERC amplia l'avantatge i el PSC se situa segon". Com que no hi ha enquesta sense intenció, proposarem que la intenció d'aquesta és començar a infusionar en l'opinió pública la idea d'un tripartit d'esquerres a la Generalitat. Al subtítol és on trobem més concentració de teïna editorial: "Els republicans podrien escollir pactar amb JxCat, que perdria 10 diputats, o els socialistes, que en guanyarien 11 o 12". Espera, que tornen a trucar. "¿De verdad no le interesa, don Yunqueras, formar gobierno con un partido que sube y sube?" "S'equivoca, ho sento!"

Quin matinet, tu. Els anava a dir que també podem veure intenció editorial al segon subtítol: "Els independentistes mantindrien la majoria parlamentària". "Mantenir" és un verb imprecís, aquí. Tenint en compte que actualment tenen 68 escons i que el sondeig els projecta entre 71 i 74, seria molt més adequat parlar d'ampliar la majoria. Però, esclar, això casa poc amb la pressió a ERC perquè trenqui el tabú de pactar amb un dels partits del 155 ni més ni menys que a la Generalitat. (Pressió mediàtica, per cert, que mai s'aplica al PSC-PSOE perquè faci una política que faciliti, si no l'entesa, com a mínim el diàleg.) Calla, que tornen a trucar. "Señor Iseta, ¿seguro que no le interesa una consulta sin pactar con el Estado, si dos tercios del Parlament lo deciden? Nos consta que usted se abonó ya a este paquete en el 2012...".