Crítica de sèrie
Mèdia Crítiques 29/12/2022

Herzog, Kinski, Varda i Godard entren en un bar i...

La quarta temporada de 'Documentary Now!', la sèrie que parodia grans documentals, confirma que una bona befa pot ser el millor homenatge

3 min
Alexander Skarsgård i August Diehl són Werner Herzog i Klaus Kinski a 'Documentary Now!'
  • Fred Armisen, Bill Hader, Seth Meyers, Rhys Thomas per a IFC
  • En emissió a AMC+

En el panorama sobresaturat de ficcions televisives de consum ràpid, Documentary Now! suposa tota una delicatessen. Una colla de creadors vinculats al Saturday Night Live i, per tant, experts en l'art de la paròdia, van tirar endavant l'any 2015 aquesta sèrie que en cada episodi reescriu en clau de befa un o més títols canònics de la història del documental, de Nanuk l'esquimal de Robert J. Flaherty (i el reportatge que desvelava la seva naturalesa més propera a la ficció, Nanook revisited) a docusèries d'èxit recent com Wild Wild Country.

Des de l'aparició de pioners com Mel Brooks o els artífexs d'Aterra com puguis, la burla de films o gèneres populars ha esdevingut una pràctica típica de l'audiovisual contemporani. Documentary Now! es distingeix perquè gosa satiritzar un grapat de títols d'un tipus de cinema, la no-ficció, més minoritari i alhora amb una més gran aura de prestigi. Cada episodi compta amb la introducció de Helen Mirren a tall d'amfitriona de luxe del programa. Com en tota paròdia, la sèrie subratlla amb humor tics o tòpics dels documentals, o en desvela facetes fosques menys evidents. Però, lluny de quedar-se amb els quatre llocs comuns més fàcilment satiritzables, a Documentary Now! es du a terme un precís treball de reconstrucció estètica dels seus referents, fins al punt d'emular a la perfecció les textures visuals i sonores de diferents èpoques i tècniques documentals, així com les seves singularitats d'autor. La sèrie marca així la diferència entre les paròdies que es queden en la mofa epidèrmica i les que denoten un coneixement propi d'experts de l'obra en què es basen.

Alguns dels moments televisius més hilarants dels últims mesos

En aquesta nova temporada, Fred Armisen i Bill Hader, cocreadors i actors habituals de la sèrie, deixen més pas a altres intèrprets, cosa que ajuda a combatre certa sensació de desgast fruit de veure'ls sempre a ells fent la majoria de papers de l'auca. En els dos primers episodis, Soldier of Illusion, Parts 1 & 2, Alexander Skarsgård s'encarrega de reinterpretar ni més ni menys que Werner Herzog, i se'n surt d'allò més bé perquè evita la imitació fàcil de l'accent germànic cavernós i de la pulsió de mort que identifiquen el director alemany. Però és August Diehl qui es mostra gloriós com un Klaus Kinski capaç de combinar teatre underground radical i sitcom banal dels vuitanta en un episodi que ens brinda alguns dels moments televisius més hilarants dels últims mesos.

En la temporada més europea de Documentary Now! també recorden Agnès Varda a través d'una recreació esplèndida de Liliane Rovère. Trouver Frisson mostra l'equilibri perfecte entre humor desmitificador i homenatge sincer a la directora francesa i als seus orígens a la Nouvelle Vague, amb apunts fantàstics com quan Varda s'adona que l'han convertida en un mem tan entranyable com paternalista o la seva reconciliació amb Jean-Luc Godard. Tanmateix, la millor peça d'aquesta quarta entrega de Doucmentary Now!, Two hairdressers in Bagglyport, es basa en un documental a penes conegut, Three salons at the Seaside, una d'aquelles joies de la BBC que retrata els rituals de bellesa i benestar de les dones d'edat madura i classe obrera al Regne Unit. Amb Cate Blanchett i Harriet Walter de protagonistes, i un guió perfecte de Seth Meyers, Two hairdressers in Bagglyport manté aquest tribut a les perruqueries com a temples de litúrgia i companyonia femenines, espais segurs en què les dones confessen en relats d'aparença innòcua el vessant més fosc de la seva existència. Una petita meravella capaç de combinar un refinat humor negre amb un homenatge a la bellesa i la força col·lectiva de les dones grans.

stats