Crítica TV 06/01/2023

El famós galop del cavall

2 min
Moment del documental 'Exposing Muybridge'.

Filmin acaba d’estrenar Revelant Muybridge (Exposing Muybridge), un documental sobre la personalitat i l’obra del fotògraf i investigador Eadweard Muybridge. Al segle XIX, Muybridge va ser un pioner de la fotografia. En la seva obsessió per intentar estudiar el moviment va fer la famosa seqüència de fotografies del galop d’un cavall. Va posar a la vista de tothom els instants imperceptibles que la velocitat amaga entre les quatre potes de l’animal. Són aquelles imatges que, passades de manera successiva, reconstrueixen el procés del moviment continu i que van suposar la llavor de la cinematografia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Revelant Muybridge, un títol que juga amb l’exercici de positivar les imatges fotogràfiques, no només és curiós pel descobriment de la personalitat del seu autor sinó per la manera com els experts –inclòs l’actor Gary Oldman– expliquen la seva història. I també per com el director, Marc Shaffer, utilitza el llenguatge audiovisual per explicar els processos fotogràfics. Per als amants de la fotografia, el cinema i la teoria de la imatge, la història resulta apassionant. El documental parteix d’un treball fotogràfic d’enorme popularitat que sembla haver quedat despullat de qualsevol secret, per obrir-nos una porta a l’anàlisi de la cinematografia i l’evolució del llenguatge visual.

El documental comença amb la pantalla dividida en nou finestres. En cada una d’elles hi apareixen els especialistes que dibuixaran la personalitat i l’obra de Muybridge. L’entrevistador els demana a tots que defineixin amb una sola paraula el fotògraf: “Agosarat, tot i que estava a punt de dir boig”, “Excèntric”, “Hipòcrita”, “Inestable”, “Ego”, “No tinc clar si dir Déu o diable”, “Trapella”, “Audaç o talentós...” La sinceritat d’alguns dels adjectius fa encuriosir l’espectador.

L’habilitat del documental radica en mirar d’entendre la mirada de Muybridge i explicar l’evolució de la cultura de la imatge a partir de la seva obra. Va més enllà d’una biografia cronològica. Els experts ens fan entendre el valor de les primeres fotografies estereoscòpiques en relació a la percepció actual que fem de les imatges. El documental torna als mateixos racons del Parc de Yosemite per on va passar Muybridge fa un segle i mig i recupera els punts exactes on va col·locar la càmera. L’aprofundiment en l’estudi del moviment és sensacional, no només per les anècdotes vinculades als experiments sinó per l’anàlisi del resultat, fins i tot des de la perspectiva social i de gènere. Muybridge va aconseguir demostrar que la càmera era més poderosa que l’ull humà, va posar de manifest que en la fotografia també hi havia el joc de l’engany i va assentar les bases de la indústria cinematogràfica: històries i sexe. “Em faré un nom. Si fracasso, mai més tindreu notícies meves”, va deixar escrit el fotògraf. Una frase que deixa entreveure part de la seva murrieria. Revelant Muybridge és un documental sincer que recull les parts més fosques del personatge. Però el més interessant és que ens remet als orígens del que tots fem ara: intentar gaudir de les imatges.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats