Ficció
Mèdia Sèries 29/05/2023

El final d'una era: quines són les sèries que s'acaben aquest 2023?

HBO Max, Amazon i AppleTV+ s'acomiaden d'algunes de les seves ficcions de referència

3 min
Jason Sudeikis és Ted Lasso, un entrenador nord-americà a Londres

BarcelonaAquest dilluns s'acaba una de les sèries cabdals dels darrers deu anys, Succession. La ficció de la HBO, però, no és l'única sèrie de prestigi que finalitza aquests dies. Entre l'última setmana de maig i la primera de juny han coincidit els comiats de diverses sèries que pel seu impacte cultural i els premis que han aconseguit al llarg de la seva trajectòria suposen d'alguna manera el final d'una era.

'The marvelous Mrs. Maisel'

Amazon

Una escena del darrer episodi de 'The marvelous Mrs. Maisel'

La primera sèrie a dir adeu als espectadors ha estat aquesta comèdia d'Amy Sherman-Palladino, un prodigi estètic i de producció, entre moltes altres coses. La creadora ja havia avisat que la protagonista, la Midge, acabaria triomfant, però ens faltava per veure quin seria el seu salt definitiu a l'estrellat després de tants anys batallant per entrar en el món de la comèdia. A diferència del que va passar amb Las chicas Gilmore, que va tenir un final decebedor, The marvelous Mrs. Maisel té un tancament rodó: la Midge té l'oportunitat que tant desitjava i nosaltres comprovem com la gran història d'amor de la seva vida serà amb la Susie, la persona que va confiar en el seu talent des d'un inici i que acaba sent la seva amiga inseparable. Les històries d'amor no ortodoxes són l'especialitat de la sèrie: pots adorar el teu exmarit i alhora tenir-hi una complicitat indestructible, i hi ha homes que et poden canviar la vida tot i ser una presència fugissera. Good night and thank you, meravellosa senyora Maisel.

'Succession'

HBO Max

El Kendall i la Shiv, a 'Succession'

Una hora i mitja de capítol per dir adeu a una de les famílies més intenses de la televisió, els Roy, propietaris d'un gran grup de comunicació. Inspirat parcialment en la vida de Rupert Murdoch i els seus fills —l'exdona del magnat, Jerry Hall, tenia prohibit a través de l'acord de divorci subministrar informació als responsables de la sèrie—, el drama de la HBO ha esquivat sempre la temptació d'endolcir els personatges. Els Roy són complexos, cruels i extremadament egoistes. Mostrar debilitat és gairebé un pecat capital dins d'aquesta família. ¿Hi ha salvació possible per a les persones detestables de la televisió?

'Barry'

HBO Max

Bill Hader a 'Barry'

Al costat de la definició del concepte "sèrie de culte" hi hauria de sortir una imatge de l'actor Bill Hader i una altra del Barry, l'assassí a sou que vol canviar de vida. Tot i que Succession, la seva companya de plataforma, s'ha endut tots els focus, aquesta comèdia negra, que també té quatre temporades, és una de les grans preferides dels crítics (Bill Hader és molt popular als Estats Units gràcies al seu pas per Saturday Night Live). L'última temporada arrencava amb el Barry a la presó i la gran incògnita era saber si hi havia marge per a la redempció o no. L'últim episodi, que està disponible avui, igual que el de Succession, dona a tots els personatges el final que es mereixen.

'Ted Lasso'

AppleTV+

Una imatge de 'Ted Lasso'

Oficialment, AppleTV+ no ha dit que és l'última temporada, però Jason Sudeikis, cocreador i protagonista, sí que ha deixat clar que la història que volien explicar conclourà amb l'entrega que finalitza aquest dimecres. Més enllà d'oficialitats, la tercera temporada té un to que des del principi deixa clar que el cicle de Lasso a Londres està a punt de tancar-se: l'entrenador està a gust amb la feina, però cada cop nota més el pes de l'absència del seu fill, que viu als Estats Units amb la mare. Tot apunta que, tard o d'hora, Lasso haurà de tornar a Kansas. La comèdia és el vaixell insígnia d'AppleTV+: va fer que el servei agafés rellevància en el panorama de l'streaming i li ha aportat els primers premis. La pèrdua serà un cop dur per a plataforma, però el nivell desigual de la tercera temporada —els capítols d'una hora no hi han ajudat gens— deixa clar que la sèrie no es pot allargar gaire més, almenys en el format que té ara mateix. Una altra cosa és que els creadors i la plataforma es treguin de la màniga un spin-off centrat en algun dels altres personatges.

'Fear the walking dead'

AMC (Disponble a Movistar+, OrganeTV, Vodafone TV i altres)

Fear the walking dead es preestrenarà al festival.

Tot i que ara ja gairebé no ens en recordem, The walking dead ha estat un dels segells televisius més populars. Ara, un dels seus spin-offs més longeus, Fear the walking dead, diu adeu. La vuitena i darrera temporada, que té dues parts, es va començar a emetre a primers de maig i inclou un salt temporal de set anys. Els fans de la saga de zombis no han de patir: ja hi ha preparades noves sèries derivades, com The walking dead: dead city i The walking dead: Daryl Nixon.

'Yo nunca'

Netflix

Maitrey Ramakrishnan

Mindy Kaling no és tan poderosa com Shonda Rhimes, creadora de Los Bridgerton i Anatomia de Grey, però va pel mateix camí. La guionista i protagonista de The Office s'ha convertit en una mina d'or amb les seves comèdies sobre personatges femenins una mica extravagants però amb bon fons. Un dels seus èxits més grans, Yo nunca, s'acabarà amb la quarta temporada, que s'estrena el 8 juny. La Devi s'enfronta a l'últim curs d'institut i creu que ara que ja ha perdut la virginitat deixarà de ser una pringada.

stats