Conflicte laboral
Mèdia  /  Sèries 19/04/2023

Els guionistes de Hollywood aproven anar a una vaga que aturaria la producció de sèries

L'aturada busca una compensació davant la disminució econòmica dels escriptors mentre els grans estudis guanyen més

Maria Blanch Llardén
2 min
Una imatge d'arxiu de la vaga del 2007

BarcelonaHollywood s’encamina cap a una vaga. Els guionistes de la indústria d’entreteniment nord-americana, representats pel Sindicat de Guionistes dels Estats Units, han votat a favor de fer vaga si l'1 de maig els líders sindicals no aconsegueixen arribar a un acord amb els representants dels productors de cinema i televisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El sindicat de guionistes, que aglutina professionals tant de la costa est com de l'oest del país, ha afirmat que la votació va ser aprovada amb un 97,85% de vots a favor, una xifra històrica. Aproximadament 9.000 guionistes van participar en la decisió, una dada que representa el 80% dels afiliats. La possibilitat de la vaga arriba després que l'any 2017 un acord in extremis aturés una protesta que posava en perill bona part de les sèries dels Estats Units. L'última vegada que els guionistes de Hollywood van fer vaga va ser fa 15 anys. Llavors demanaven que se’ls compensés pels guanys que s’obtenien amb la venda de sèries per DVD o descàrregues per internet de les seves creacions. La vaga es va prolongar durant 100 dies i va repercutir fins al 2008, generant una pèrdua econòmica d’uns 2,1 milions de dòlars. 

La possible vaga es planteja mentre els sindicats i els principals estudis estan enmig de negociacions contractuals. El Sindicat de Guionistes dels Estats Units reclama a l’Aliança de Productors de Cine i Televisió (AMPTP) una millor compensació econòmica per als guionistes, que han vist com any rere any els seus ingressos no augmentaven mentre els estudis guanyen milions de dòlars.

Segons assegura The New York Times, a dues setmanes de la finalització dels contractes actuals hi ha hagut poc progrés en les converses. Si la possible vaga es dugués a terme, significaria que les sèries i els programes, així com les pel·lícules, deixarien de produir-se. Espais com Saturday night live o d’entrevistes en directe com els lates de Jimmy Fallon o Jimmy Kimmel s’aturarien de forma immediata. En les sèries i les pel·lícules, en canvi, es trigaria més a veure els efectes de la vaga, ja que n’hi ha moltes que ja estan produïdes.

Productors i executius de Hollywood s’han començat a preparar per a la possible vaga. D’acord amb el New York Times, els executius de Warner Bros asseguren que la vaga seria un desafiament, però que estan preparats perquè ja tenen molt contingut produït. L’empresa és propietària de la HBO, que és una de les plataformes de streaming més populars. Gràcies a aquesta nova era de continguts, la quantitat de sèries de ficció ha augmentat significativament. Aquesta explosió, però, no s'ha traduït en millores econòmiques significatives per als guionistes.

stats